Зинаида Златанова: Няма искане от Анкара за стопанисване на вакъфските имоти

Продължават коментарите, както и уточненията от официални лица дали при неотдавнашното неофициално посещение на турския вицепремиер БекирБоздаг у нас е било обявено искане от страна на Анкара, свързано с така нар. Вакъфски имоти.

Официално искане за стопанисване на вакъфските имоти, от турска страна, няма, каза тази сутрин пред БНТ Зинаида Златанова – вицепремиер и министър на правосъдието. – „Срещата ми с господин Бекир Боздаг беше протоколна. Тя беше организирана от външно министерство. Не мога да отговарям кой и какво е говорил извън тази среща", обясни Златанова. По думите на вицепремиера турският й колега не е поставил въпроси, с които да занимава домакините си с каквото и да било свързано с имоти. Зинаида Златанова припомни, че въпросът с турските имоти е решен още пред 1909 година и уточни, че по време на срещата й с Бекир Боздаг не е станало въпрос и за турските паметници у нас. В тази връзка г-жа Златанова окачестви като не съвсем точна разпространената от турска агенция информация, че такива разговори са водени.

При посещението на вицепремиера Бекир Боздаг у нас освен с президента Росен Плевнелиев на вечерята-ифтар в Пловдив, турският политик се срещна и министър Златанова. Тогава анадолската агенция съобщи, че по време на визитата, Боздаг поискал Анкара да се погрижи за архитектурните паметници от времето на Османската империя, които били в окаяно състояние.

Ден след това стана ясно, че мюсюлманското настоятелство в Пловдив иска чрез съда възстановяване на собствеността върху 3 имота в града под тепетата.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.