Журналисти: С палежите искат да ни превърнат в слуги на мълчанието

Вторият палеж на личния автомобил на водещата на сутрешния блок на bTV Генка Шикерова е послание към журналистите: „Мълчете си!” Такова мнение изразиха в предаването „Тази сутрин” трима представители на гилдията с дългогодишен опит в медиите – Георги Коритаров, Анна Заркова и Илиана Беновска.
„Има много среди в България, които искат журналистите да бъдат превърнати в слуги на мълчанието”, коментира Коритаров, според когото палежите не са случайни и при повторно престъпление очевидно има добро разбиране за това към какъв човек е адресирана агресията.
Заркова намира в подобни престъпления опит за сломяване на журналистите. „Без съмнение посегателствата срещу журналисти, тяхната масова безнаказаност, обезсърчават почтените хора в нашата професия, репортерите и редакторите да си вършат работата почтено. Насърчава други да слугуват на мърляви хора във властта и откровени бандити”, заяви тя.
„Болката и страха определено намаляват желанието да си изкарваш хляба, като поправяш света. Особено когато оправията е в хора, които не четат вестници, а ги притежават, в такива, които не гледат телевизия, а се оглеждат в нея”, подчерта още журналистката.
Георги Коритаров изтъкна и „специфичната смяна на приоритетите”, обявена от кабинета „Орешарски” – за борба не с организираната престъпност, както по времето на ГЕРБ, а за борба с битовата престъпност. „Подобни посегателства, които остават неразкрити, означават, че българските граждани са незащитими”, изтъкна той.
Беновска се спря на думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев, който изрази съжаление за случилото се. „Той говори с тон на човек, който май няма възможности – и тогава се чудим от кого да се обърнем”, посочи тя.

Тримата журналисти изразиха възмущение от подхода на разследващите органи, които често посочват като основна версия самонападение или че потърпевшият „е заслужил”.
„Никой колега, който е виждал колата си в пламъци, който е виждал дома си разбит от бомба, на когото са му счупени краката, който е виждал майка си разплакана и децата си изплашени, няма да каже това”, допълни Анна Заркова.

„Обществото е изплашено и се гуши в собствените си страхове. На фона на това се появява и опитът за сплашване”, коментира Коритаров.
Снимка: bTvnews

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.