Журналисти протестираха пред МС в подкрепа на професията

Журналисти протестират пред МС в защита на професията

Журналисти излязоха на протест пред сградата на Министерския съвет. Акцията е организирана от Асоциацията на българските журналисти и е в защита на правото да работят свободно и професионално.

На демонстрацията се събраха работещи в много различни медии – телевизии, вестници, радио, сайтове.

Протестът е организиран, след като в петък депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов си позволиха коментари за работата на водещия на “Здравей, България” по Нова телевизия Виктор Николаев. Те индиректно заплашиха Николаев като го предупредиха да внимава с въпросите, защото столът на Ани е празен.  Заради последвалата вълна от реакции, Симеонов постави ултиматум, като поиска извинение от четири големи медии.

В понеделник Антон Тодоров подаде оставка като депутат, а днес парламентът я гласува.

“В навечерието на българското председателство на ЕС медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от пресслужбата на Министерския съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България”, обявиха организаторите на протеста.

“Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ”, допълниха те.

“Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите! Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси”, обявиха организаторите.

“Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани. Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме! Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерския съвет – за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас”, призоваха още те.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.