Възстановено е движението по жп линията София-Пловдив

Възстановено е движението в двеге посоки по жп-линията София-Пловдив след тежкия инцидент вчера на ж.п.-прелез в междугарието “Белово-Септември”, съобщиха от Националната компания “Железопътна инфраструктура” /НКЖИ/. Екипи от служители на НКЖИ незабавно са започнали работа по разчистване на ж.п.-линията и възстановяване на съоръженията след инцидента. В 22.40 ч. снощи движението по път “2” е било възстановено. След вдигането и изтеглянето на дерайлиралата мотриса е започнала работа и по път “1”. Движение по него е било възстановено в 5.25 ч. днес.
Районът в междугарието “Белово-Септември” беше затворен вчера от 16.45 ч., след като мотрисен влак „Дезиро” се сблъска с камион, който неправилно пресякъл жп прелеза. Двайсетина секунди пред сблъсъка машинистът на влака вижда неподвижния ТИР върху релсите. Макар да се движи с ниска скорост мотрисата няма достатъчно време да спре и удря камиона, след което дерайлира от релсите. 1Ранените пътници на влака са десетина, двама от които тежко. Виновникът за катастрофата е с леки рани. Пострадалите са настанени в болница в Пазарджик, показа bTv в свой репортаж.
Шофьорът на камиона, натоварен с метални тръби, решил да премине през прелеза, въпреки че бил изрично предупреден за приближаващия влак от охраната на близкия портал.
Прелезът не разполага с бариери, но има звуково-светлинна сигнализация. През съоръжението дневно преминават десетки тежкотоварни автомобили. Досега подобни инциденти не е имало.
От полицията съобщиха, че работят по случая.
Камионът превозвал тръби за близкия вагоноремонтен завод. При удара ТИР-ът се разцепва на две. Предполага се, че повечето контузни рани на пътниците във влака са от разхвърчалите се като кибритени клечки метални тръби. Някои от тях се забиват в прозорците и причиняват тежки травми.
„Най-тежко е състоянието на 62-годишна жена от село Ковачево. Тя е с тежка черепно-мозъчна травма… След това един млад мъж от Пловдив, 37-годишен, който беше в добро състояние. Но направените изследвания на главния мозък – се оказа, че има фрактура на базата на черепа, съответно с кръвоизливи в мозъка”, обяснява д-р Васил Вълчев, изп. директор на МБАЛ-Пазарджик.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.