Жозеф Дол посредничи на ГЕРБ за коалиционно правителство

Трябва да се състави правителство в център-десница. Исках да се срещна с всички партии, за да ги изслушам. Тези партии имат изключително високо ниво на отговорност към гражданите на България. Това заяви на брифинг в парламента председателят на ЕНП Жозеф Дол.

Днес лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол се озова в българското Народно събрание и на бърза ръка проведе серия от срещи с представители на парламентарно представените партии. Всички разговори обаче се водиха в присъствието и с участието на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Имаше среща вкл. с лидера на ДПС Лютви Местан, но не и с Валери Симеонов или Волен Сидеров.

Различни бяха оценките на участниците в тези разговори за ролята на г-н Дол – било като медиатор, или като посредник, или дори като представител на влиятелния в Европарламента глас на ЕНП.

Радан Кънев например, смята че Дол е тук, за да окаже натиск за създаването на коалиционно правителство. Докато Михаил Миков коментира, че няма впечатление шефът на ЕНП да се е намесвал във вътрешни за България дела.

Ето какво написа след разговора на 6 очи с Дол и Борисов депутатът от РБ Радан Кънев в социалните мрежи: “Срещата с @JosephDaul : Силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа. ?#?РБ? предстои да вземе решение”. Освен това Кънев съобщи (както и Бойко Борисов, междувпрочем), че Жозеф Дол е настоял пред представителите на Реформаторския блок да се откажат от идеята за общо управление с патриотичния фронт.

Реформаторите обаче държат на участието на хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които пък на свой ред заедно и поотделно държат те лично, както и политически лица от Патриотичен фронт да не участват в кабинета.

Което несъгласие накара Борисов и Дол, заедно и поотделно, да изтъкнат, че позициите на националистически формации като Патриотичен фронт, не отговарят на евроатлантическите ценности, изповядвани от ЕНП и ГЕРБ.

Малко по-късно от РБ обяче заявиха, че държат на варианта тройна коалиция с Патриотите.

Председателят на БСП Михаил Миков бе по-скоро въодушевен от разговора с Жозеф Дол.

„България е член на Европейския съюз. Срещата с видни политици трябва да бъде постоянна практика на всички партии, които могат в тези разговори да потърсят ползите за България от срещите с влиятелните политици, макар и не само от България”, заяви Миков. Социалистът каза още, че с Жозеф Дол са коментирали актуалната политическа ситуация след изборите: определени рискове пред България, възможностите за подкрепа, включително от страна на ЕНП по тези големи въпроси каквито са европейските средства, пълноправното членство на България в Шенген и, разбира се, ситуацията в България, свързана с последните парламентарни избори, която дава силна фрагментация и която сама по себе си е предпоставка за нестабилност”.

Имаме готовност да подкрепим кабинет на малцинството, съобщи след срещата Местан. По думите му, за ДПС най-важното е правителството да е с ясен цивилизационен, европейски профил, което може да се тълкува и като намек, че за ДПС е нежелателно Патриотичният фронт да влезе във властта.

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.