Живко Георгиев: Предсрочен вот е възможен, ако има консенус статуквото да се запази

Г-н Георгиев, ще повлияе ли ситуацията в Украйна и отношението на политиците ни към нея на нагласите, и как?

Естествено, може да не е решаващо, но ще повлияе в няколко посоки. Първата възможна е към намаляване на активността като реакция срещу политиката на ЕС в конфликта. Втората възможност е да повлияе добре на шансовете на Атака, защото нейната позиция е най- ясна.  Очевидно влияние се почувства върху електората на БСП. Поне първоначалните реакции бяха недостатъчно добре приети от голяма част от електората й. БСП имаше поведение на откровено прозападна политическа сила, което няма как да е печелившо сред голяма част от електората й, но има индикации, че в последните дни БСП се опитва да поправи част от грешките си и може би ще спаси известна част от електората си .За десния електорат няма какво да му повляе, защото е извън този сюжет.

Какви са прогнозните резултати към този момент?

Никой няма прогнозни изследвания, всички изследвания са преди кампанията. Затова с цялата тази условност мога да кажа, че към момента четири-пет сили имат шансове. ГЕРБ, БСП  и ДПС със сигурност имат, сигурна е ББЦ, от останалите партии при активна кампания – АБВ, РБ и Атака.

Съвпадат ли кампаниите на партиите с целта на тези избори или преобладава вътрешнопартийната тема?

Е, преобладава вътрешнополитическата тема. Но европейската тема присъства при левите партии, силно се използва и от  Атака. По-малко я усещам при ГЕРБ и РБ. ББЦ има полемика  с партиите на сатуквото, каквато е печелившата им стратегия. Това там работи.

Общо взето основните политически сили са доста прогнозируеми в кампаниите, които са подготвени. Във всички случаи опозиционните сили ще се опитват всячески да придърпат дебата към вътрешнополитически теми и избрани външнополитически – „Южен поток”, енергийна независимост – това, което до голяма степен е зададено от политическите семейства в общоевропейски план. БСП най-вероятно ще акцентира върху водещите идеи за промени в Европейския съюз, които представя ПЕС. Новите политически проекти ще играят и на двата фронта, в това число и по-малките политически сили като „Атака” и НФСБ. Не очаквам нищо извънредно, а то и не остава много време. Очаква ни прогнозируема кампания, непрогнозируеми са само евентуалните гафове или компромати.

 Ще има ли предсрочен вот след тези избори?

 Над 50% е вероятността да има.   Тук няма някаква драма и особено противостоене. Може и да се стигне до консенсус между едните и другите. В предсрочните избори няма нищо страшно за политическата класа, ако не обещават някаква радикална промяна, а те не обещават. Ако избори не променят статуквото, те са възможни.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.