Живко Георгиев: Кабинетът не прави реформи, а гаси пожари

Това, което се вижда около първите 100 дни е, че по всяка вероятност това правителство няма да бъде запомнено с някакви радикални реформи, макар че бяха заявени като намерение. Малко вероятно е те да се случат през първата година. Това коментира социологът Живко Георгиев пред БГНЕС. Според него причината е, че няма избистрена обща визия на правителството за това какво да се случи, но има и неблагоприятни обстоятелства в много сектори на обществото, където се отделят усилия за гасене на “пожари”. Георгиев изтъква, че тези пожарникарски усилия почти винаги разсейват вниманието, разпиляват личностите и човешката енергия, поради което трудно може да се очаква постъпателно развитие.

Социологът изтъква и факта, че предстоят местни избори и това е, което в сегашния момент вълнува най-много управляващите, тъй като от резултата на местните избори в голяма степен ще зависи дали ще има успехи в развитието им като партии, дали ще изградят и укрепят своята идентичност /особено по-младите формации/, и дали ще запазят своите позиции, които постигнаха на парламентарните избори.

Видно е, че резки движения са малко вероятни, а сериозната реформа е винаги рязко движение. Като цяло няма ясна визия за какво се борим в национален мащаб, смята Живко Георгиев.

Не се показва нова коалиционна култура, въпреки че управлението е формирано на базата на сложна и проблемна коалиция, казва още Живко Георгиев.Според него, това, което виждаме, се побира в това равнище на политическа култура и политически интерес, което наблюдаваме в последното десетилетие. По думите на социолога, ако има нещо ново, (засега и с голяма условност), това е нов стил на поведение, в това число и на коалиционно, от страна на ГЕРБ.

“Не съм сигурен, че всички средно- и дългосрочни решения на това правителство са достатъчно ясни. Имаме усещането, че се поемат ангажименти, избират се линии на поведение, които не са достатъчно публични. А като не ги знаем, може да са и необмислени, а може и да са направо престъпни”, коментира Живко Георгиев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.