Живко Георгиев: БСП ще предпочете предсрочни избори пред оставки

Това ръководство на БСП ще предпочете предсрочни избори, отколкото оставка. Това каза по Радио „Фокус“ социологът Живко Георгиев. Според него предсрочните избори са сигурни и няма технологична пречка те да се проведат още през септември. По думите на социолога, повече от ясно е, че и в следващия парламент картинката ще е много трудна, даже може би ще е по-шарена, отколкото в сегашния и по-вероятни са коалиции с участието на три партии.

“Каквато и коалиция да има в България в близките десет години, тя няма да е стабилна, защото зад нея няма да стои голямо мнозинство, зад нея няма да има стабилна парламентарна подкрепа. Практически невъзможно е през следващите десет години да имаме еднопартийно правителство. Чака ни политическа нестабилност“, прогнозира социологът. Според неговата прогноза, след предсрочните парламентарни избори най-печеливши ще бъдат ГЕРБ, България без цензура“ и Реформаторският блок.

В момента няма нито една политическа партия, която да е готова за избори и която да е сигурна в изборния си резултат, коментира пред Радио Фокус политологът Иван Начев. Според него резултатите от европейските избори показват е, че всъщност следващият парламент ще възпроизведе същото раздробено политическо пространство и няма да има нито една партия, която да може самостоятелно да състави правителство. Начев изтъкна и подозренията, че междувременно текат задкулисни разговори между политическите партии и следващото правителство също ще бъде плод на задкулисие и голям политически компромис, каквото беше и сегашното.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.