Жители на село Калище на бунт срещу бежанци, не ги искат в училището

Увеличават заплатите на учителите с 10%

Жители на село Калище в община Ковачевци се вдигнаха на бунт срещу това децата им да учат заедно с деца бежанци. Вместо празник на първия учебен ден, тлее протест. Става въпрос основното училище в селото, в което учат около 20 деца от околните девет села, съобщи БГНЕС.

“За пореден път Държавната агенция за бежанци и МОН ни поднесоха сюрприз”, коментира пред Нова телевизия кметът на общината. Той обясни, че са били заплашени, че ако откажат да запишат 10-те деца, ще им бъдат наложени санкции и ще им бъде отнет автобусът, с който извозват учениците. “Опитват се да ни рекетират. Разбрахме и че полицията ще ескортира децата бежанци”, допълни кметът.

В своя защита родителите обясниха, че в лагера на бежанците е имало случай на болен от малария. Страхуват се и от други зарази. Те също така негодуват, че са научили новината, че децата им ще учат с бежанци последни. На въпрос дали, ако децата бъдат прегледани и се установи, че са здрави, ще ги приемат, родителите изместиха въпроса върху учебния процес и как той ще повлияе върху техните деца. Ако родителите отпишат децата си, училището най-вероятно ще затвори врати.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.