Жители на Младост протестират пред Столична община

Жители на столичният район “Младост” ще протестират пред Столичната община, преди днешното заседание на Столичния общински съвет. На него общинските съветници ще гласуват искането на инициативен комитет “За Зелен Младост” за провеждането на местен референдум в района.

 

Миналата седмица 5 общински комисии отхвърлиха референдума, с който се иска налагане на мораториум върху строителството в квартала и промяна на устройствените планове. Според общинските съветници въпросите в референдума са незаконосъобразни, защото не са от компетенциите на Столичната община, а на Министерски съвет.

 

Тогава кметът на “Младост” и председател на “За Зелен Младост” Десислава Иванчева заплаши с протести.В понеделник Иванчева заедно със 100 жители на квартала протестираха пред районната община, като бяха подкрепени от общинските съветници Борис Цветков и Милка Христова.

До обсъждането на предложението за референдум от общинските комисии се стигна, след като проверка на “Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) показа, че само 8 822 от общо 14 хил. подписа са валидни, с които бе инициирано допитването, са валидни. За да бъде задължително допитването бяха необходими подписите на 10% от жителите на “Младост” или 9400.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.