Жертвите на земетресението в Китай достигнаха 54

Вече 54 е официално обявеният брой на жертвите на земетресението, разтърсило в 3,45 ч. тази нощ централните части на Китай. Сериозно ранените са около 300, съобщи агенция Синхуа, като се позовава на данни от местните власти. По-рано се съобщаваше за 47 загинали и 270 пострадали.

Епицентърът се намира на територията на областите Минсян и Чжансян, провинция Гансу. Геофизическият институт на САЩ съобщи, че трусът е с магнитуд 5,9 по Рихтер, на дълбочина 10 км. Според китайския сеизмологичен център магнитудът бил 6,6 по Рихтер, на дълбочина 20 км.

След първоначалният трус са усетени над 370 вторични труда, така нар. автършокове.

По данни на местните власти, от подземните трусове са засегнати повечето от селищата в тези две провинции. Франспрес съобщи, че поне на осем града в отдалечен планински район в Китай са нанесени сериозни щети от земетресението, което е предизвикало наводнение и свлачища. Освен това в 13 града в окръг Чжансян са прекъснати токът и съобщенията. РИА „Новости” съобщава за 1200 напълно разрушени домове и за над 20 000 сгради със сериозни повреди. От окръг Минсян се съобщава за 31 загинали в град Мейчуан.

Червеният кръст на Китай съобщи, че изпраща 200 палатки, 1000 комплекта за домакинства и 2000 якета в района на земетресението, както и екипи от Пeкин и Ланджоу за оказване на помощ и оценяване на нуждите на място.

За ликвидация на последствията от земетресението вече са задействани подразделения на армията и полицията, както и доброволци.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.