Жертвите на пожара на ферибота „Норман Атлантик” вече са десет

Жертвите на пожара на борда на ферибота „Норман Атлантик” в Йонийско море вече са 10, съобщават световните агенции, като се позовават на информация от италианските власти. По-рано те заявиха, че около 40 пътници са в неизвестност, както и че е трудно да се уточни броят и списъкът на пътуващите, тъй като има съмнения за качили се на борда нелегални мигранти. Знае се, че спасените са 427 души. От тях общо 112 пътници от ферибота „Норман Атлантик” са били транспортирани до Гърция с военно-транспортен самолет С-130 и от кораба „Круиз Европа”, предаде телевизия Skai. Други 69 души са слезли на брега в пристанището Игуменица , Северозападна Гърция, от товарния кораб „Круиз Европа”, който е бил до „Норман Атлантик” през цялото време на операцията по спасяването на пътниците. Те са били прехвърляни от ферибота на борда му с хеликоптер.

От българското МВнР съобщиха, че всички българи, пътували с ферибота, са спасени и в безопасност.

Италианският министър на транспорта Маурицио Лупи заяви, че не е ясно дали списъкът с пасажерите на „Норман Атлантик”, предоставен от гръцките власти е акуратно отражение на това кой се е намирал на борда, понеже корабът е спирал на гръцки остров преди избухването на пожара в неделя сутрин.

„Разполагаме със списък на качилите се на борда, в който са включени имената на 427 пасажери и 57 членове на екипажа.Това е общият брой при отпътуването. Ето защо ние продължаваме издирванията. Ние не знаем какъв е точният брой на намиралите се на борда”, заяви Маурицио Лупи, цитиран от “Фокус”.

Началник-щабът на италианския военноморски флот адмирал Джузепе ди Джорджи от своя страна заяви, че военни самолети продължават да прелитат над района около ферибота в търсене на тела.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.