Жертвите на конфликта в Източна Украйна надхвърлиха 3100

„Към 11 септември в Източна Украйна са били убити най-малко 3171 души, включително най-малко 27 деца, а 8061 са били ранени, сред които най-малко 56 деца”. Това се посочва в доклад на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (ОСНА), в който се обобщават човешките щети от началото на конфликта през април 2014 г.
В самата Украйна 263 000 човека са напуснали районите, в които се водят военни действия и са се заселили на други места в страната. Още 366 900 украински граждани са избягали в съседни страни, от които 325 900 са в Русия, съобщава ОСНА. По данни на руската страна, обаче, от началото на конфликта в Русия са влезли над 700 000 украинци.

НАТО смята, че Русия е съкратила своето присъствие в Украйна, но запазва там свой контингент, необходим за оказването на натиск над украинските власти. Това заяви главнокомандващият обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Филип Бридлав, цитиран от РИА Новости.
„Те (руснаците) през последните дни съкращават присъствието си, но са оставили доста ефективни и добре приспособени сили в Изтока, които им позволяват да оказват продължителен натиск над президента (на Украйна Петро) Порошенко и украинските власти”, каза Бридлав. По думите му, прекратяването на огъня е позволило да се избегне смъртта на много хора. „Но то също позволява в Украйна да се установи такава ситуация, която може да премине в замразен конфликт”, коментира генерал Бридлав.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.