Жертвите на ебола надхвърлиха 8100

Броят на починалите в резултат на епидемията от Ебола в Западна Африка е достигнал 8153 души от регистрираните 20 656 заболели, съобщи Световната здравна организация (СЗО). Почти всички от случаите са регистрирани в трите западноафрикански държави, най-тежко засегнати от епидемията – Сиера Леоне, Либерия и Гвинея.
Освен там от хеморагичната треска, предизвиквана от вируса ебола има шестима починали в Мали, един в Съединените щати и осем в Нигерия. В Испания и Сенегал е имало по един случай на заразен, но без фатален край.

В края на септември 2014 година в проучване на СЗО се прогнозираше, че през ноември общият брой на жертвите на хеморагичната треска, причинявана от вируса ебола в Западна Африка, могат да надхвърлят 15 000. о онова време жертвите вече бяха около 3000, а нивото на смъртността от болестта бе 70,8%. Тази песимистична прогноза не се сбъдна, но въпреки това общото количество на починалите от ебола е ужасяващо.

Остава в сила предупреждението, че ако не се вземат специални мерки, вирусът ебола ще остане в Западна Африка в продължение на години и ще стане ендемичен.

Очакванията са, че през 2015 година ще бъде разработена ефикасна ваксина срещу ебола.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.