Жена оглави преходното правителство в Атина

Гърция за първи път в своята история има жена-премиер. Председателят на Върховния съд Василики Тану-Христофилу оглави преходното правителство, след като снощи премиерът и лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас обяви оставката на своя кабинет. В телевизионно обръщение към нацията Ципрас каза, че мандатът, който му е бил даден от народа на изборите в началото на годината, вече е изчерпан, предаде БНР.

Освен това стана ясно, че управлявалата партия се разцепва. Това потвърди бившият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, който оглавява противниците на третата спасителна програма за страната. Общо 25 депутати от крайнолявата фракция в СИРИЗА ще образуват собствена партия, наречена „Народно единство“.

Като най-вероятна дата за изборите се спряга 20-и септември, но преди това опозицията ще получи шанс да създаде правителство в рамките на сегашния парламент. Лидерът на консервативната партия “Нова демокрация” – Евангелос Меймаракис, обяви снощи, че ще се опита да се възползва от тази възможност на конституционната процедура.

Решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да се оттегли от поста буди опасения за прилагането на спасителната програма, обяви рейтинговата агенция “Муудис”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.