Жан-Мари льо Пен плаши Франция с нашествие на роми от Изток

Почетният председател на френската националистическа партия „Национален фронт”, Жан-Мари льо Пен, който в четвъртък направи посещение в Ница, за да представи кандидата на партията за общинските избори, окачестви присъствието на чуждестранните роми в града като „парливо” и „ароматно”, като предрече пристигането на 50 хиляди роми през 2014 година, пише в. „Монд” .

„Още сега ви казвам, че през 2014 година в Ница ще пристигнат най-малко 50 хиляди роми, тъй като от 1 януари 12-те милиона роми в Румъния, България и Унгария ще имат възможност да се установяват във всяка европейска страна”, заяви той, като допълни, че политиката на френското правителство към ромското малцинство има забележителна притегателна сила.

„Сега всички са на стартова позиция, точно както във филмите за превземането на Дивия запад”, заяви още Льо Пен при представянето на кандидата на партията Мари-Кристин Арнотю.

Тя също не остана безучастна към проблема и заяви: „Сигурна съм, че Ница има нужда от споразумение за обществено спасение, тъй като градът е крайно застрашен”.

Почетният председател на френския „Национален фронт” не скри неприязънта си към ромите по време на визита във френския град Ница, коментира френската медия БФМТВ.

Жан-Мари льо Пен направи забележката си за ромите по време на посещение в Ница, посветено на подкрепата на партията към кандидата за местните избори Мари-Кристин Арнотю.

„Срещате известни неприятности със стотиците роми, които имат едно особено парливо и ароматно присъствие в града. Намираме се в крайно опасен национален контекст, а Ница няма да бъде оазис насред френската пустиня. Това е малка част от айсберга. Предвиждам, че през 2014 година тук ще има 50 хиляди роми. Те ще дойдат от България, Румъния и други страни”, заяви Льо Пен, като подчерта, че държавната политика към това малцинство има „фантастичен ефект на привличане”.

По време на изявление в град Ница, бившият лидер на френската националистическа партия „Национален фронт”, Жан-Мари льо Пен, си позволи много личен коментар относно присъствието на роми в региона на града, съобщава вестник „Нис матен” .

„Срещате известни неприятности със стотиците роми, които имат едно особено парливо и ароматно присъствие в града”, започна Льо Пен изявлението си. „И това е само малка част от целия айсберг. Отсега ви казвам, че през 2014 година тук ще има 50 хиляди роми. Те ще дойдат от България, Румъния и много други страни”, заяви още бащата на настоящия лидер на партията.

РТЛ коментира думите на Льо Пен като „ново изстъпление”.

Вестник „Паризиен” пък отбелязва, че бившият лидер и почетен председател на националистическата партия прави кампанията си, като очерня ромите.

Телевизия ТФ1 също говори за „изстъпление” и „ново шокиращо изявление” на Жан-Мари льо Пен по темата за ромите.

Изявлението е привлякло вниманието и на вестниците „Поан” и „Л’Експрес”, които цитират думите на Льо Пен, че страната се намира в „крайно опасен национален контекст” и Ница няма да е изключение. „Ница няма да бъде оазис във френската пустиня, нейната съдба е свързана с тази на Франция”, заяви Льо Пен.

(„Фокус”)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.