Жан-Клод Юнкер бе определен за председател на ЕК

Участниците в Европейския съвет в Брюксел определиха номинирания от ЕНП Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

„Решението е взето. Европейският съвет предлага Жан Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия”, заяви председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Само двама участници на срещата на върха на ЕС в Брюксел- британският премиер Дейвид Камерън и премиерът на Унгария Виктор Орбан са гласували срещу назначаването на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Останалите 26 страни-членки на ЕС са подкрепили кандидатурата на бившия премиер на Люксембург.

Аз съм горд и за мен е чест днес да получа подкрепата на Европейския съвет, заяви Жан-Клод Юнкер.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън изрази разочарованието си от назначаването на Юнкер. По думите на британския премиер, това е един лош ден за Европа. Камерън предупреди, че назначаването на Жан-Клод Юнкер на поста председател на ЕК може да ускори провеждането на референдума за членство на Великобритания в ЕС.

Неотдавна социологическо проучване показа, че ако такъв референдум се проведе в момента, то повечето британци ще гласуват за излизането на страната от ЕС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.