Жълт код за валежи в 16 области

В 16 области в Западна и Централна България е обявен жълт код за обилни валежи, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Дъжд ще вали в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, София област и София град, както и в Кюстендил и Перник.

Жълт код предупреждава за потенциално опасно време.Количествата дъжд, които се очакват във въпросните области, са между 15 и 30 литра на квадратен метър.

Преди дни Министерство на околната среда и водите предупреди за очаквано чувствително увеличение на обема на речния отток в цялата страна в резултат на валежите. Очакват се значителни повишения на речните нива в басейна на река Арда, средното и долно течение на река Марица и родопските ѝ притоци, поречията на реките Струма и Места и реките от Дунавския водосбор.

Според прогноза на модела DWD (част от системата за прогнозиране на екстремни явления за водосборите на реките Дунав и Марица) се очаква значително увеличение на водното количество в средното и долното течение на река Искър, като червеният (висок) праг на предупреждение се очаква да бъде достигнат именно днес и да се задържи до понеделник. Според прогноза на същия модел утре се очаква да бъде достигнат червеният праг на предупреждение за долното течение на река Огоста.

В останалата част на страната, за която не е обявен жълт код, времето ще бъде предимно слънчево. Над Източна България главно в следобедните часове и през нощта ще има увеличения на облачността и на места ще превали слаб дъжд.

От Планинската спасителна служба съобщават, че условията за туризъм в планините са лоши.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.