Жалба на “Протестна мрежа” срещу отказа на СГП да разследва Пеевски

“Протестна мрежа” внесе жалба срещу отказа на Софийска градска прокуратура да образува наказателно производство срещу Делян Пеевски във връзка със сигнала от края на февруари 2014-та година, съобщиха от пресофиса на организацията.

Сигналът на “Протестна мрежа” беше внесен на 25 февруари 2014-та с данни за съмнения за множество престъпления, включително и организирана престъпна група и е срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков. Като пряк резултат от него бяха установени нарушения в работата на отдел “Банков надзор” на БНБ, а ръководителят му Цветан Гунев е обвиняем за престъпление по служба.

Сред основанията на екипа от близо 20 юристи-доброволци от цялата страна, които са участвали в подготовката на жалбата се посочва, че прокурор Бецова е нарушила задълженията си по чл. 13, ал. 1 и чл. 14, ал. 1 НПК, като не е подложила на обстойно изследване и обсъждане всички представени в сигнала и публично достъпни данни и доказателства, както и допълнително събраните такива в хода на проверката. И освен това не е разпоредила извършването на всички възможни и необходими проверки и не е извършила действителен, собствен анализ на събраните в хода на проверката данни.

В жалбата на “Протестна мрежа” се казва, че в противоречие със задължителната тълкувателна практика на ВКС, наблюдаващият прокурор практически е абдикирала от вменените й задължения и е придала на данъчните проверки и издадените въз основа на тях актове предварителна доказателствена стойност, каквато те нямат, в абсолютно нарушение на всички основни принципи на наказателния процес.

“Дори при така заетата позиция, обаче, предвид установените от органите на НАП данъчни задължения в особено големи размери по отношение на пет от шестте фирми, предмет на сигнала, прокурор Бецова е била длъжна да извърши собствена проверка, която да установи дали така избегнатите данъчни задължения изпълват състава на данъчни престъпления”, пише в жалбата.

Икономическите и корупционните престъпления, независимо от конкретната им правна квалификация, имат сложен състав и установяването наличието или липсата на всички съставомерни елементи изисква задълбочено разследване, каквото не може да бъде извършено в хода на една неформална предварителна процедура, каквато представлява прокурорската проверка, а само чрез доказателствените способи, предвидени в НПК, което е възможно единствено в рамките на образувано досъдебно производство, се заключава в жалбата на “Протестна мрежа” срещу отказа на Софийска градска прокуратура.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.