Земеделци блокираха бензиностанции на входа на Стара Загора

Около 200 машини на земеделски производители се наредиха на южния вход на Стара Загора, за да заредят демонстративно с гориво, като по този начин искат да покажат на управляващите какво ще се случи, ако ги принудят да монтират фискални и нивомерни устройства на всички видове селскостопански машини, предаде БГНЕС.

Акцията е част от обявените за днес протести на земеделци в цялата страна, срещу изискването на НАП да бъдат монтирани фискални устройства на всички резервоари за гориво с вместимост над 1 тон, ползвани за зареждане на селскостопански машини. Ако това не бъде направено, тези пунктове за зареждане ще бъдат обявени за незаконни и затворени, а трактори и комбайни ще трябва да наливат гориво от бензиностанциите край пътищата.

Земеделците от Стара Загора твърдят, че цената за монтирането на фискални устройства е непосилно висока и много от тях няма да могат да си го позволят, което ще ги изкара на пътя, за да зареждат с горивото огромните си машини на обикновени бензиностанции, които понякога са на десетки километри, а тракторите и комбайните често са извънгабаритни и се движат с ниска скорост.

Монтирането на нивомерите се прави, за да се ограничи контрабандата на гориво.
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов каза, че няма как държавата да загуби от непоставянето на нивомери във ведомствените станции за горива, тъй като акцизът на горивото е платен предварително и на практика държавата не може да претърпи загуби. Христов обясни още, че по време на кампания се налага зареждането на земеделските машини дори по 2 или 3 пъти на ден, което допълнително ще затрудни работата на производителите и ще създаде още неудобства на гражданите, които ще чакат с часове по бензиностанциите да заредят автомобилите си, тъй като резервоарът на една земеделска машина събира около 600 литра гориво.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.