Земеделското министрество дари на ЕК лютеница, червен пипер и луканка

Дарове от българска лютеница, сочен печен пипер, знойни луканки, фини суджуци, тънка сушеница, млечни продукти и вино, закупено от Мирослав Найденов, отпътуваха за Брюксел, придружавани от представители на арговедомството. Това съобщиха пред Сдружение "Журналисти за прозрачно управление" от екипа на  Димитър Греков. Кошниците с продукти, предназначени за еврокомисарите и еврочиновниците, са отпътували на 12 декември с два автомобила на МЗХ – черна „Тойота” джип и бял Микробус „Опел”. Според експерти с  тези дарове от МЗХ се надяват да умилостивят ЕК и да спасят Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), т. е да се предотврати спирането на плащанията. Както е известно, програмата е застрашена заради системните нарушения по общински и медийни проекти и начина на раздаване на парите от техническа помощ . "Имахме такава идея, но не мога да кажа кога са тръгнали колите", каза земеделският министър Димитър Греков. "Във връзка с Ваши въпроси Ви информираме, че Министерство на земеделието и храните изпрати до представители на Европейската комисия вина, които министерство е закупило в края на 2012 г. Освен вината МЗХ изпрати месни и млечни продукти, които са предоставени от браншови организаци", отговориха от пресцентъра на МЗХ. Според тях размяната на протоколни подаръци между министрите на земеделието от ЕС се прави всяка година. За ЕК обаче не се съобщава да е имало така практика  досега.  А целта на акцията била да се популяризират българските продукти.

Български продукти спасяват селската програма

„Не искам да си помисля какъв ще е шокът за Европейската комисия, когато коледните кошници препълнени с луканки, суджуци, сушеница, лютеница и печени чушки, бъдат поднесени от пратениците на министър Греков“, заяви правителствен представител. И добави: Нали си представяте как примерно Вивиан Рединг удря един лакът на българска лютеница, за да си похапне преди заседание на ЕК?
Преди два дена Генерална дирекция "Земеделие" на ЕК съобщи, че засега парите по селската програма не са спрени, въпреки че изтече информация, че българските власти са предупредени за предстоящото спиране на средствата по програмата до края на годината. За нередности в програмата съобщи и Сдружението "Журналисти за прозрачно управление".  В наше разследване показахме как Крайна Коева – майката на началника на политическия кабинет на земеделския министър Кънчо Кънчев, прави оценката  на изпълнението на ПРСР срещу 240 хиляди лева. Това възлагане на дейностите според становището на юристи е откровен конфликт на интереси и пример за политическа корупция

 Всъщност практиката да се поднася в дар храна от ръководството на агроведомството не е новост, защото на Никулден прясна риба е раздавана на отбрани правителствени представители, съобщиха още експерти от МЗХ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.