“Зеленото” BMW i8 показва технологиите в автомобила на бъдещето

Турбокомпресори, регенеративна спирачна система, сензори за измерване налягането в гумите – водещия създател на технологии и гуми за автомобилната индустрия Continental доставя повече от 50 различни компоненти и системи, които правят “Луксозният зелен автомобил на годината 2015” BMW i8 и другите членове на новите i-серии на BMW по-екологични, безопасни и комфортни. Ето само някои от тях:

Турбокомпресорна технология подобрява ефикасността и щади околната среда

Continental създаде високи клас турбокомпресор за 1.5-литровия трицилиндров двигател, задвижващ задната ос на BMW i8. Комбинацията от директно впръскване с високоефективно компресиране на изгорелите газове дава високи показатели на представянето при ниско потребление на гориво и намалени емиси на CO2. Компресора в стоманена обвивка има изключителен коефициент “тежест към мощност” и осигурява 231 к.с. Неговият звук е проектиран специално за спортния хибрид, турбината може да издържа на температури от изгорели газове от над 1 000 °C, а динамичното поведение на турбокомпресора при времинаването между различните нива на натоварване е нов стандарт в индустрията.

Спирането възстановява енергията

Continental доставя спирачната система MK 100 ESC Premium Hybrid на BMW i8, която е специално създадена за рекуперация при хибридните и електрически автомобили. По време на спиране кинетичната енергия на автомобила е възстановена като електрическа за зареждане на батериите. Електронните системи за стабилност като ESC, ABS и тракшън контрол са интегрирани в спирачната система за да направят автомобила по- екологичен и безопасен.

Спирачните системи дават на i8 допълнителна помощ при спиране и системи за безопасност като допълнително спирачно усилие при опасни ситуации и помощ при тръгване на наклон. Continental доставя и актуатора и интерфейса към динамичния круиз контрол, който поддържа нужната скорост на автомобила. Различните режими на шофиране предлагат спортно динамично шофиране с повече свобода докато системите за контрол на скоростта осигуряват стабилността по посока на движението.

Пасивни системи за сигурност защитават пътниците

BMW i8 използва и пасивна система за сигурност от Continental. Наречена PPS pSAP, първоначално технологията е създадена за защита на пешеходци. Тя се състои от гъвкави въздушни системи и два сензора за налягане в края им. Налягането, което се получава в момент на сблъсък оказва натиск на маркуча, интегриран в предната част на втомобила. Резултата е сигнал, който е засечен от двата сензора и предаден на модула за управление на въздушните възглавници. За разлика от системите в другите автомобили, целта на PPS pSAT при челен сблъсък на BMW i8 е да разкачи високоволтовата батерия и така да защити пътниците и спешните екипи при инцидент.

Система за наблюдение предупреждава за ниско налягане в гумите

BMW i8 е оборудвано с много прецизна система за наблюдение на налягането на гумите от Continental. Винтилите на гумите са директно свързани с компактна електронна система, която измерва налягането и температурата в тях при движение и в покой.
Способността да бъде следено налягането в гумите удължава живота им и осигурява най-доброто поведение на пътя, спирачни характеристики и намалява разхода на гориво. Continental доставя тази система не само като оригинално оборудване, но и при търговците на автомобилни гуми.

31-метрова система за отопление и охлаждане

BMW i8 има над 31-метрова система от повече от 30 маркуча и алуминиеви и пластични тръби, създадени от Continental. Използването на екструдирани и горещо споени полиетиленови тръби играе ключова роля при намаляване на теглото на автомобила. Еластомерни маркучи са използвани единствено в двигателния отсек където високото им ниво на еластичност е предимство. За да върже сигурно новите полиетиленови тръби, Continental създаде специални връзки за бързо откачане. Иновативни за автомобилната индустрия, тези специални връзки осигуряват сигурно свързване въпреки тънките стени на тръбите.

Като цяло, Continental доставя над 50 различни компонента за BMW i8, вкл. и системата за окачване на двигателя с вътрешно горене.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.