Зеленогорски: В България няма ефективно действаща демокрация

В България няма ефективно действаща демокрация. Това заяви в сутрешния блок на bTv депутатът от Реформаторския блок (РБ) и зам.-председател на ДБГ Найден Зеленогорски, коментирайки данните за купуване на гласове в страната. Според него, феноменът на купения вот придобива особено застрашителни размери, но обществото заслужава почтени и честни избори и „ако държавата иска, тя може да се справи с този проблем”.

А ето и рецептата, която предлага бившият кмет на Плевен и настоящ депутат от РБ. Зеленогорски обяви, че според Реформаторския блок, за да се предотврати купуването на гласове, нарушителите трябва да бъдат респектирани от сериозни наказания (присъди), регламентирани в законодателството.

Найден Зеленогорски припомни внесените от РБ промени в Наказателно-процесуалния кодекс, една от които предвижда предвижда 20 години затвор за купуване на гласове на избори. Освен това Реформаторите предлагат декриминализирането на подаването на сигнал за подкуп. Според Зеленогорски, в момента хората се страхуват, че ако подадат сигнал за приет подпук, те ще бъдат съдени за участие в престъпна схема, а това не бива да е така.

„В САЩ така са решени доста проблеми с корупцията”, каза още Зеленогорски и настоя парламентът да покаже на хората, че има куража и силите да се справи с тези проблеми.

Зеленогорски коментира и гласуването на промените в Конституцията, които минаха с гласовете на ПГ на ДПС.

С ДПС сделка за съдебната реформа не сме правили и няма и да правим никога, каза Найден Зеленогорски. Според него е логично, когато управляващото мнозинство не е достатъчно за гласуване на промени в Конституцията, това мнозинство да се обърне към остатъка от партиите в парламента. „Това не означава, че една политическа сила е силен фактор”, поясни Зеленогорски. – „Не сме отстъпили от позициите си, получихме повече от това, с което влязохме в преговорите”.

„Няма опасност управляващото мнозинство да се разпадне”, каза още Зеленогорски и допълни, че Реформаторският блок е единен в многообразието си, като Европейския съюз – трудно се взимат решение, но когато го вземат – то се изпълнява.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.