„Зелените” внесоха жалба във ВАС срещу решението на МС за Карадере

ПП „Зелените“ е внесла жалба във Върховния административен съд срещу решението на Министерски съвет да предостави сертификат за приоритетен инвестиционен проект на офшорната компания , съобщиха от нейния пресцентър.
Партията се аргументира с обстоятелството, че „Мадара юръп“ АД е собственик на земя до плажа „Карадере“ и смята да го застрои, като по този начин има реална опасност да бъдат унищожени дюните в района, както и да се съсипе природата в едно от последните останали девствени кътчета по българското Черноморие.
“Зелените” канят всички заинтересовани от казуса Карадере на нетрадиционен брифинг на открито -утре, 3 април, на площад „Независимост“ от 14 часа. Половин час по-късно ще заседава парламентарната Комисия по регионална политика, която ще разгледа промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие.
Представители на Зелените ще участват в заседанието на Комисията и ще защитават предложените от тях промени, които могат да решат този и всички бъдещи казуси, свързани с опазването на уникалната природа по крайбрежието в съответствие с обществения интерес. Предложенията предвиждат да се спре всяко ново строителство в двукилометровата ивица (зони А и Б) от териториите по НАТУРА 2000 за опазване на защитени природни местообитания и видове. В тези двукилометрови територии от НАТУРА почти няма застроени места.
Част от предложенията на Зелените за промени в ЗУЧК бяха разгледани на заседанието на Комисията по регионална политика и местно самоуправление преди две седмици и бяха отхвърлени чрез гласуване „въздържал се” от всички политически сили. Друга част от текстовете ще бъдат разгледани на утрешното заседание на комисията. Въпреки че бяха отхвърлени от комисията, предложенията ще бъдат гледани и в пленарна зала, където могат да бъдат приети при наличие на добра воля от страна на политическите сили в парламента.
Вносители на предложението са: Политическа партия „Зелените”, коалиция от природозащитни организации „За да остане природа в България”, Българска туристическа камара и Българска асоциация за алтернативен туризъм.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Подлярчетата, напушени с марихуана как можаха да измислят това. Тома Белев добре си ръководи четата. Надяват се на поредния безплатен ПР. Лошото е, че май дори само с този коментар им вдигам и без това нещастния рейтинг. Карадере НЕ Е ВАШЕ, мръсници! Хората там искат да се развива региона. Писна ми цялата държава да се съобразява с шепа идиоти.

Leave a Reply

Your email address will not be published.