“Зелените” призовават президента да даде политическо убежище на Кобляков

Националният съвет на ПП “Зeлените” призовава г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България, да предостави в най-кратки срокове политическо убежище на руския дисидент Николай Кобляков, като така спре опитите за неговата екстрадиция в Русия”. Това пише в съобщение, разпространено от пресцентъра на партията. Изтъква се още, че “Зелените” считат издаването на „червена бюлетина“ срещу Николай Кобляков за злоупотреба от страна на Руската федерация с правата й като държава-членка на Интерпол и се призовават властите в Република България да разглеждат с повишено внимание всеки случай, когато трябва да изпълнят „червена бюлетина“ издадена от всяка държава, за която е известно системно неспазване на човешките права”.

На 3 септември бе съобщено, че руският активист за човешки права Николай Кобляков е стартирал процедура за получаване на политическо убежище в България, като искането му е внесено до президента Плевнелиев.

Кобляков бе задържан у нас в края на юли, а в началото на септември Софийски градски съд наложи мярка „домашен арест” за руснака с френско гражданство, в очакване на приключване на процедурата по екстрадицията. В Русия Кобляков е обвинен в присвояване на чуждо имущество на стойност над 42 милиона рубли.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.