“Зелените” поставят 5 условия, за да преговарят с Реформаторския блок

ПП “Зелените” поставят 5 условия, за да се отзоват на поканата да влязат в предизборна коалиция с Реформаторския блок.

“През изминалата седмица беше проведено допитване до членовете на партията, като бяха обсъдени две възможности – за самостоятелно явяване и за коалиция с други партии. Мнозинството от гласувалите редовни членове на Зелените подкрепиха позицията за формиране на преговорна група, но започване на преговори само след приемане на „зелената демаркационна линия”, съобщиха от пресофиса на “Зелените”. Взето е решение да се създаде група за разговори с Реформаторския блок с цел обсъждане на възможно общо явяване на изборите. Според приетата от Националния съвет процедура, през следващите две седмици (до 25 август) преговарящата група на Зелените и Реформаторския блок могат да достигнат до споразумение за съвместно участие в изборите, след което то ще се гласува отново от делегатите.

Според решение на Националното събрание задължително условие за начало на същинските преговори обаче е РБ да приеме официално одобрената “зелената демаркационна линия” от следните 5 точки:

1. Да се отстоява забраната за ГМО в земеделието.

2. Да се отстоява забраната за неконвенционални методи за проучване и добив на нефт и газ.

3. Да не се допуска изграждането на нови ядрени мощности.

4. Да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в природен парк “Витоша” (освен на заслони, хижи, водохващания, пречиствателни съоръжения и сгради за управлението на парка). Забрана за жилищно, туристическо и спортно строителство на 2 километра от черноморския бряг в защитените зони по местообитанията от НАТУРА 2000 и в местностите Кара дере, Паша дере и къмпинг Корал.

5. Да не се допускат в кандидатски листи щатни или нещатни служители и секретни сътрудници на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Предприемане на законодателни инициативи за лустрация.

Ако петте условия, гласувани от Националното събрание, не бъдат приети от Реформаторския блок, същинските преговори няма да могат да започнат. Това ще означава и самостоятелно явяване на Зелените на парламентарните избори, съобщават от ПП “Зелените”.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Кои са те, че да поставят условия? Колко спечелиха на предните избори? Май беше под половин процент, под четвърт процент. Никой не им вярва, че дори и роднините им не им вярват. Хайде да си траят, че са затънали до шия в собствената си кал.

Leave a Reply

Your email address will not be published.