“Зелените”: Нужна е спешна помощ за кризата в НЗОК

Партия “Зелените” огласи свои предложения за преодоляване на финансовата криза в здравеопазването. В декларация, разпространена от пресцентъра на формацията, се настоява за експресен анализ на приходите от здравноосигурителни вноски, на финансовото състояние на касата, както и на буферите, които са заложени в държавния бюджет, особено онези за капиталови разходи на болниците и на заложените темпове им на задлъжняване.

“Това, за което всички предупреждаваха още при изготвянето на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), вече е факт. Според Българския лекарски съюз дефицитът е 328 млн. лева и се налага актуализация. В момента наблюдаваме абсурдната ситуация приходите на здравната каса да са със 100 милиона лева повече от предвиденото в бюджета, и въпреки това дупката да расте. Очевидно заради взрив на разходите, заради безконтролното харчене на парите ни за здраве”, се посочва в позицията на ПП “Зелените”.

Илюзията, че държавните болници не могат да фалират, е отровна за обществото, тъй като по закон те са търговски дружества като всички останали. “Зелените” сме силно разтревожени, че увеличаването на дефицита на здравната каса може да доведе до невъзможност за българските граждани, които заплащат здравните си вноски, да получават специализирана помощ. Тежката политическа криза не е извинение за бездействието в тази ключова за обществото област. За да не се допуснат сериозни сътресения и хората да останат без възможности за адекватно лечение, считаме за нужно да се осъществят следните мерки:

1. В най-кратък срок да се изготви спешен план от страна на министерствата на финансите и здравеопазването.

2. Да се оценят краткосрочните рискове от практически неработещия в полза на гражданите бюджет.

3. Да се постигне споразумение с лекарския съюз за продължаване на диалога с професионалната общност, което да гарантира , че сътресенията в системата, ще бъдат преодолени и здравноосигурените граждани ще получат адекватна и навременна медицинска помощ на всички нива.

Доверието е основа на практикуването на медицина и онова, което, ако се разруши, първо страдат хората, после медиците. Загубеното доверие води до невъзвратими процеси на разпад в една от най-важните системи в страната. Не разполагаме с време, затова сме принудени да предприемем спешни действия сега, завършва декларацията на ПП “Зелените”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.