“Зелените”: Мониторинг без право на замяна и в строг изолационен режим

Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази неформално оценката си за неадекватността на проведените реформи в рамките на 43-то Народно събрание на България, като оповести възможността мониторинговият процес да бъде прекратен за Румъния, но да остане в сила за България. Пряката причина за това развитие не е само липсата на реален прогрес, но и на ясна позиция и политическа воля от страна на управляващите.

Това се посочва в разпространената позиция на ПП “Зелените” във връзка с евентуалното отпадане на мониторинга от ЕК за Румъния и оставането му в сила за България. Изтъква се, че тази новина едва ли ще доведе до необходимите кардинални промени в управлението на страната, но е знак за последно повикване от вече нетърпеливите ни европейски партньори за драстични реформи и изкореняване на корупционните практики. Според “Зелените” „историческите компромиси“ от изминалата година и половина доказаха, че подобни достойни политически решения не бива да бъдат очаквани от сегашното коалиционно правителство. “Илюзорната „стабилност“ служи на организираната престъпност за параван, зад който да продължава да прикрива следите от криминални деяния, в опити участниците в тях да бъдат реабилитирани като успели предприемачи”, се посочва в позицията на “Зелените” – “Изключително жалко е, че само прибягването до такива драстични мерки като разделянето на България от Румъния изглежда в състояние да спре скоростния процес на разпад и криминализация на държавността при настоящото управление”.

“Постигането на реален напредък и заличаването на срама за България може да се осъществи единствено чрез истинска реформа, която да гарантира независимост на съдебната система от политическо влияние, ограничаване на властта на Главния прокурор и въведен механизъм за контрол и отчетност. Нужно е и създаването на независима институция с правомощия да разследва и демонстрира конкретни резултати в борбата с корупцията по висшите етажи на властта – както направиха в разделената от нас Румъния”, се подчертава в позицията на ПП “Зелените”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.