Зелените искат новия Наказателен кодекс да бъде оттеглен

Да се оттегли законопроектът за нов Наказателен кодекс. За това настояха по време на пресконференция от партия „Зелените". По думите им с промените се предвижда намаление на наказанията за престъпления срещу животните. Това според тях е в контраст с европейския дебат за криминализиране на екоцида – унищожаването на екосистеми.
„Зелените" са недоволни и от обстоятелството, че не е отпаднал текста, който позволява да се повдигне обвинение за организиране и провеждане на нерегламентиран протест. Досега този текст не се е прилагал и затова е било редно да отпадне. Тежки санкции се предвиждат и за „папараците". Това се правело не заради медиите, а заради масовите протести от миналата година.
До 6 години затвор пък се предвижда, ако в апартамента ни някой изпуши цигара марихуана. В същото време, в света тече дебат за легализиране на леката дрога.
„Зелените" съобщиха още, че в момента върви подписка в европейските страни, която е за криминализиране на масовото унищожаване на природата и цените местообитания. От партията настояват да не се назначават политически обвързани лица за директори на регионални структури на МОСВ.
Съпредседателят на партията Борислав Сандов заяви, че "Зелените" ще излъчат свой кандидат за председател на ЕК, но това ще се случи с гласуване на всички граждани в ЕС. На специална интернет страница са обявени четиримата кандидати – Жозе Бове, Моника Фрасони, Ребека Хармс и Ска Келер.
Те бяха категорични, че няма промяна в отношението им към Реформаторския блок. Те не можели да помагат на Реформаторите да вкарат един евродепутат в полза на християн-демократите в ЕП. Освен това в последствие в блока били приети формации, с които зелените не се обичат.

Източник: Cross

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.