Здравният министър заяви, че в циганските гета няма държава

Фондът за лечение ще разглежда молби в срок, обеща Москов

За това, че три четвърти от инцидентите с бити медици се случват в циганските махали, министърът не е виновен. В част от тези гета много отдавна няма държава. Това коментира здравният министър д-р Петър Москов в студиото на bTv. Неотдавна министърът разбуни духовете, като обяви, че линейки няма да ходят на опасни адреси без гаранция за безопасността им. Това му навлече даже обвинения във фашизъм, но в крайна сметка и спомогна за постигане на договореност с МВР за охрана на спешните екипи.
Днес Москов за породен път се извини за част от думите си, но подчерта, че все още стои зад смисъла на това, което е казал.

„Ако защитата на правото да упражняваш професията си наричаме „фашизъм”, как да наричаме хората, които бият – антифашисти ли?”, иронично запита Москов. По думите му, липсата на усещане за държава поражда безнаказаност, а тази „травма” през годините само е бинтована с конференции и подобни събития. Москов подчерта, че ромите ще се почувстват част от обществото, когато осъзнаят, че имат и задължения към него.

„Социалното неравенство не може да поражда специални права – ако това, че си социално слаб ти дава легитимност да биеш български лекари и полицаи, всеки български пенсионер би правил това. Очевидно не е въпрос на социално неравенство”, коментира министърът. Той подчерта, че в случая не става въпрос за ограничаване на права, а за консумирането им с ясна отговорност. По думите му въпросът не засяга само гилдията, защото след побой даденият лекар не може да работи, а десетки други се отказват от идеята да работят в спешната помощ.

„Навсякъде, където е упражнено насилие върху екипите на „Спешна помощ”, те ще отидат след осигуряване на сигурност. Това не важи само за ромските махали, а за местата, които имат история на подобни инциденти”, подчерта Москов, като допълни, че „въпросният главанак от Исперих”, който на няколко пъти напада медици, е от български произход и линейка на неговия адрес вече ще идва „трудно”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.