Здравният министър очаква годината да е много тежка за НЗОК

Тази година ще бъде много тежка за НЗОК, тъй като предвидените средства трудно ще стигнат на касата до края на годината да разплати медицинската дейност на заведенията. Това каза здравният министър Таня Андреева в интервю за предаването „Преди всички“ на БНР. Според Андреева точно това налага и тежки, непопулярни решения, а именно управлението на Касата практически да бъде поето на ръчно управление, т.е. всеки месец да се следи разходът за болнична помощ, да се преценяват дефиците и излишъците, ако има такива.
„Твърде рано е да се говори за актуализация на бюджета. В закона за бюджета на Касата е предвидено да се гледа как върви бюджета към първите 6 месеца на годината. Не изключвам, че може да се наложи да се вземат мерки, но отсега да се говори за актуализация не е сериозно”, коментира Таня Андреева.
Министърът на здравеопазването изтъкна, че в сферата на здравеопазването тя и екипът й са успели да направят много неща въпреки тежката обстановка, в която работи това правителство от самото начало на мандата си.
„Успяхме да спасим десетки милиони евросредства по европрограмите, които директно са насочени за българското здравеопазване. Успяхме с част от плановете за стабилизиране на финансовото състояние на болниците, в някои болници да постигнем успехи. Успяхме да започнем работа по програма за майчино и детско здравеопазване, по която във всички областни градове и в 16 общини до края на годината ще бъдат изградени медико-социални кабинети, в които ще се наблюдават млади жени, двойки с репродуктивни проблеми, деца до 18-годишна възраст”, изтъкна Таня Андреева.
Министърът на здравеожпазването заяви, че е готова да инициира нормативни промени за това държавните служители да заплащат здравните си вноски. Андреева уточни, че това ще бъде включено във втория пакет от законодателни промени, който ще бъде свързан и с преструктуриране в болничната помощ. Очаква се до края на годината този пакет от законодателни промени да влезе в парламента.
Министър Андреева съобщи, че има двама кандидати за директор на Фонда за лечение на деца – единият е икономист, а другият е доцент, педиатър в Университетската специализирана болница.
До края на седмицата ще се реши кой от двамата кандидати ще оглави Фонда, увери здравният министър.

Свързани публикации

1 Comment

 1. Уважаеми господа,

  То и на децата отдавна е ясно, че държавния служител е намерения необходим враг. Ама хайде малко фактология:

  Време е да се престане с невярното твърдение, че държавата плаща осигуровките на всички държавните служители. А това не е вярно, защото когато служителите в държавната администрация масово бяха преназначени от трудови правоотношения по Кодекса на труда в Служебни правоотношения по Закона за държавния служител, т.е. станаха Държавни служители по смисъла на закона, с Постановление на Министерски съвет от 2004 година (ПМС) № 48 от 1 март 2004 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности (Обн. ДВ. бр.18 от 5 Март 2004г) реално се случи следното:
  Цитат от ПМС № 48 в неговия § 4. от Преходните и Заключителни разпоредби” от 01.03.2004 г.: „На служителите, които след 1 януари 2004 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 8 до 10,5 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3.”. След това с изменение на същото ПМС в частта му пак на същия § 4.
  Цитат от ПМС № 48 в неговия § 4. от Преходните и Заключителни разпоредби” след изменението от 01.01.2005 г.: § 4. (Изм. – ДВ, бр. 27 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г.) На служителите, които след 1 януари 2005 г. ще преминат от трудово по служебно правоотношение поради определяне на длъжността за заемане от държавен служител, се определят индивидуални основни месечни заплати от 9 до 12,45 на сто по-ниски от получаваните до момента на преминаването заплати при спазване изискванията на чл. 7, ал. 3.
  Тоест от горното е видно, че с това ПМС 48 реално бяха намалени заплатите на държавните служители със сума, равна на ДОО осигуровките с цел Държавата да ги плаща вместо тях, както и стана на практика през 2004 г. Та този финансов ресурс беше иззет от служителите в реални пари (чрез реално намаляване на възнаграждението им), за да може държавата да ги внася в НОИ вместя тях. Този факт умишлено се крие от народа, та да може да насъскаме всички срещу държавните служители, които са най-лесни за манипулиране и изхвърляне от работа. Ето така се роди печелившото и до днес за някои „политици” и особено за “работодателите” изречение, че държавните служители са хрантутници. Да ама Не господа, щото виждате какъв жесток популизъм се върти на техен гръб.
  В заключение: Върнете на държавните служители национализираните средства за ДОО и Здравни осигуровки обратно в техните заплати и те всичките с удоволствие ще си ги плащат, щото наистина така си е редно. А вместо това „работодателите” искат още един път да им бъдат отнети тези средства, което ще означава намаляване на заплатите им с още 10-13% (та да станат 25%), като същите се правят, че не знаят за гореспоменатото ПМС 48. А същевременно „бизнеса”, който поне 65% е на тъмно, не плаща нито реални заплати, нито осигуровки, а и корпоративен данък не плаща, щото занулява умишлено печалбата в края на годината – и така 10% КД х 0.00 лв. печалба си е 0.00 лева корпоративен данък за хазната. Ето тук са големите резерви на фиска (милиарди лева), който фиск упорито отказва да направи най-законосъобразното – да си събере данъците от „рободателите” (новите феодали) и рязко да увеличи събираемостта на вноските от осигуровките.
  Прави са колегите по-горе, ще изхвърчат тези, които нямат връзки и протекции и това ще е резултатът. Проблемът в днешната администрация не е в числеността, а в качеството на назначените хора, защото около половината от тях за назначени по телефона, а не по това, което пише в тяхното CV=
  А заплатите за редовия чиновник са средно между 600 и 800 лв., сиреч някой си мисли, че те са огромни по няколко хиляди., което ВЪОБЩЕ НЕ Е ТАКА. Ако някой си мисли така що не отиде да работи в държавната администрация, а се гуши в частни фирмички, които не плащат данъци и осигуровки, т.е. си киснат в сивата икономика.
  Интересно! Г-жата министър е висш държавен ръководител и защо ли пък не знае, че съществуват горепосочените постановления на същата тая държава??!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.