Здравният министър обвини спешните медици в истерия

Има „истерична реакция” срещу уволнението на директора на Спешна помощ-София д-р Георги Гелев и временната му замяна с д-р Александър Златанов. Това коментира пред bTv министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева във връзка с продължаващите протести на спешните медици в столицата, колективната им оставка и исканията им министърът на здравеопазването да подаде оставка. Според д-р Андреева реалното състояние на столичната Спешна помощ ще се разбере, когато там влезе човек, който представя информацията обективно с документи, а не всеки ден в Министерство на здравеопазването да идват различни справки.

Андреева посочи, че столичните спешни медици искат единствено вдигане на заплатите и запазване на старото ръководство, а само асоциацията на работещите в спешната помощ е предложила конкретни мерки за преодоляване на проблемите.

„Това, че има проблем от години, не означава, че всичко е разрушено”, подчерта министърът. Д-р Андреева не каза в прав текст дали ЦСМП-София е бил източван, но посочи, че при насрещни проверки на хора в щата на центъра се е оказало, че те отдавна не работят в него.

Андреева не коментира размера на заплатите в Спешна помощ, но посочи, че администрацията е получавала до 40% повече от лекарите. По думите й ресурсът на ЦСМП е бил изразходван неефективно и сега даже само чрез преразпределянето му може да бъдат вдигнати възнагражденията на лекарите, сестрите и фелдшерите.

Зам.-директорът на ЦСМП-София д-р Богданова не се съгласи с казаното и коментира гневно резултатите от провелата вчера среща със здравния министър: „Д-р Андреева каза, че кадровият проблем няма да се решава. В бъдеще време може би нещо ще се направи, ще се отпуснат пари – нещо, на което сме се нагледали и наслушали през последните години”.

Таня Андреева подчерта, че в рамките на две седмици столичният ЦСМП ще получи подкрепления от Окръжна болница, „Пирогов” и ИСУЛ, като е осигурен ресурс за заплащане на труда на медиците от лечебните заведения.

Тя категорично отхвърли обвиненията, че не е направила нищо за спешната помощ през първата си година на министерския пост. По думите й 140 млн. евро са били „извоювани” от Брюксел, а 20 млн. лева от бюджета ще отидат за ново оборудване, линейки и подобряване на условията на труд.

Андреева допълни, че 10-процентовото увеличение на заплащането в спешната помощ от началото на годината е довело до 17% по-високи заплати за лекарите и 15% – за фелдшерите в ЦСМП-София.

Д-р Таня Андреева посочи, че всяка вечер се чува с премиера Пламен Орешарски и го държи в течение за исканията на спешните медици. Според нея никакви министерски промени няма да доведат до промяна, докато всички участници в системата не се ангажират да подобрят това, което зависи от всеки един от тях.

„Хайде да не отговарям за греховете на всички, аз отговарям за греховете от последната 1 години”, каза министърът на здравеопазването д-р Андреева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.