Бжежински: Какво трябва да каже Обама на народа си за кризата в Украйна

В най-скоро време президентът Барак Обама трябва да съобщи на американския народ, че украинската криза се е превърнала в най-голямата заплаха за системата за международна сигурност от края на Студената война. Това пише известният американски политолог и специалист по международни отношения и национална сигурност Збигнев Бжежински в своя статия в “Politico”, цитирана от БГНЕС.

Бившият съветник по националната сигурност на президента Джими Картър /1977-1981/ коментира, че президентът Обама дължи на американците отговор на въпросите
защо САЩ са се сблъскали с този проблем, защо е в техен интерес да го решат заедно с руснаците и защо, ако преговорите не помогнат, САЩ ще бъдем задължени да помогнат на Украйна.

На първо място президентът Обама трябва да обясни, защо ние (САЩ) не можем да се примирим с такава международна система, в рамките на която бандити могат да се позволят да завладяват други страни, а положението в тях може да се дестабилизира отвън. И защо общата отговорност за това носим не само ние, но и нашите съюзници и приятели, такива като Китай, които също са изключително заинтересувани от запазването на стабилността, пише Бжежински. Той допълва, че Обама също така трябва да се опита да убеди Запада, че САЩ все още носят отговорност за тази криза и той трябва да внуши на Москва, че САЩ са сериозни.

Според Бжежински, ако САЩ желаят да сдържат Русия, Белият дом трябва да я убеди, че нейната агресия ще доведе до много негативни последици.

„Но това ще стане само в случай, че украинците се съпротивляват. Затова ние трябва да положим всички усилия, за да седнем с Русия на масата на преговорите и едновременно да помогнем на украинците да се защитят в случай на нападение. Украинците ще се сражават, само ако знаят, че в крайна сметка ще получат западна помощ, по-конкретно под формата на доставки на оръжия, необходими за успешната отбрана на градовете. Украинците не могат да победят руснаците в открити пространства, където могат да бъдат изкарани хиляди танкове. Те могат да победят само в продължителни сражения в градски условия. В този случай руснаците ще се сблъскат със сериозни разходи, а в политически аспект тази война ще бъде безполезна. Но за да имат възможност да защитават градовете, украинците се нуждаят от противотанкови оръжия, преносими ракети и определена организационна структура”, анализира Збигнев Бжежински. Той съветва в същото време САЩ да проучат възможностите да се намери решение на украинската криза чрез преговори заедно с Русия. По думите му, това решение все още може да бъде намерено, ако Русия пожелае да изгради отношенията си с Украйна по образец на своите отношения с Финландия, която не е член на НАТО и в същото време играе активна роля в европейските дела, въпреки своите тесни връзки с Русия. Бжежински препоръчва на президента Обама да убеди руския си колега Владимир Путин, че САЩ са готови да използват своето влияние, за да гарантират, че истински независимата и териториално цяла Украйна ще води по отношение на Русия такава политика, която успешно води Финландия и това трябва да са отношения на взаимно уважение.

„Украйна трябва да получи възможност да поддържа икономически връзки както с Русия, така и с Европейския съюз, и не трябва да става член на военни блокове, които Москва може да приеме като заплаха за своята сигурност. Финландският модел може да се превърне в идеален пример за Украйна, ЕС и Русия”, коментира Збигнев Бжежински в своята статия в “Politico”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.