Затварят временно АГ-отделението на болницата в Тетевен

Родилното отделение в болницата в Тетевен няма да работи докато не се изяснят обвиненията в жестокост над родилки към подалата оставка началничка на отделението д-р Нина Байчева, както и всичко около смъртта на бебето на Наташа Габровска. Това стана ясно на среща между здравния министър Петър Москов и кмета на града, съобщи Нова ТВ. В Тетевен вече има екип на спешна помощ Ловеч за оказване на лекарско съдействие в случай на необходимост.

Всъщност злополучното АГ-отделение, срещу което са настръхнали много от жените в тетевен, не може да работи, защото вече не отговаря на изискванията на НЗОК. Както вече съобщихме вчера, заедно с д-р Байчева оставки са подали и другите двама лекари в АГ-отделението и така то вече изобщо не разполага с нужния лекарски екип.

Междувременно, точно както обеща здравният министър Петър Москов, на сайта на МЗ бе качен доклада на агенция “Медицински одит” за случилото се по време на раждането на Наташа Габровска. От доклада става ясно, че има медицинският екип е неглижирал състоянието на плода и е допуснал пропуски при воденето на раждането на пациентката.

Дежурният лекар (разбирайте д-р Байчева, въпреки че всички имена в доклада са заличени преди качването му на сайта на МЗ) е преценила неправилно възможностите за вагинално раждане и прилагането на висок форцепс, който се оказал неуспешен. Така е пропусната възможността да се извърши цезарово сечение, което дава по-добра прогноза за плода, пише в доклада. Изтъква се още, че поведението на водещия раждането лекар е неправилно още от приемането на родилката, а наблюдението на хода на раждането е непълно и формално.

Приложените методи са довели до механична и биохимична травма на плода, смятат проверяващите. Като непосредствена причини за смъртта на детето са посочени полиорганна недостатъчност в резултат на ДИК синдром и кръвоизлив в храносмилателната система.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.