Застрояват Карадере от септември

Строителството в местността Карадере, в която попадат две защитени зони по “Натура 2000”, се планира да започне още през септември. Това става ясно от стенограмата на правителството от 19 март, където спорният мегапроект “Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт” на офшорката “Мадара Юръп” АД е последна точка. От документа се разбира, че кабинетът гледа с надежда на застрояването на един от малкото останали девствени плажове и дори готви създаване на работна група “за осигуряване на институционална подкрепа за изпълнението му”, пише в. Сега.  “За съжаление не е високотехнологична инвестиция, но е добре дошла. Да я одобрим”, казва  премиерът Пламен Орешарски. Икономическият министър Драгомир Стойнев добавя, че оттегля предложението си за създаване на работна група, но то “ще бъде предложено с друга инициатива”. Така е одобрен меморандумът, с който бъдещият хотелски комплекс е обявен за приоритетен. Той ще се изпълнява в рамките на 3 години – до септември 2017 г., става ясно от стенограмата.

Припомняме, че решението на правителството предизвика нови протести в страната, което пък накара държавата и инвеститорът “Мадара Юръп” да поканят природозащитниците в зелен борд, който да следи отблизо развитието на проекта.

От екокоалицията “За да остане природа в България” отхвърлят идеята, тъй като историята показва, че “зелените бордове“ са тактика за замазване на очите на обществото, в която обикновено се включват уж екологични организации, свързани с инвеститора или правителството. “Участието в „зелен борд“ означава, че се дава картбланш да се застроява”, посочиха от организацията. “За да остане природа в България” настояват държавата и инвеститорът да публикуват повече информация за намерението, както и меморандума, а община Бяла – действащия общ устройствен план на общината и подробния устройствен план на Бяла Север.

1 Comment

  1. Това ще раздвижи и без това западналия регион. Интересно ми е всички вие, които уж подкрепяте зеленишите. Ако имате земя и някой като Белев дойде и ви каже – няма да строите на тази земя, няма да правите нищо на нея, как ще реагирата? Кои са тея скапаняци вмирисани, които да ви казват какво да правите със земята си?

Leave a Reply

Your email address will not be published.