Защо забравяте проблемите на “социалистическа” София

Депутатите гласуваха още 1 млрд. лв. за саниране

 

иглика коментар

Насред скандала с фалшивата реституция на метростанцията в кв. “Младост-3”, главният архитект на София Здравко Здравков отчете едногодишната си работа и начерта планове за бъдещето на София, които изглеждат грандиозни, модерни и артистични. Така например високите сгради ще вървят като овцете след стадо и естествено ще образуват едно сити на входа на София около метростанция Интер Експо Център, обясни Здравков. Такива ситита ще се появят и около жп гарата, в района на аерогарата, стига да го позволява Гражданска авиация и всичко това грандиозно строителство ще бъде дефинирано в Закона за устройство и застрояване на Столична община, който беше внесен в предишния парламент. И отново ще бъде внесен в настоящия.

В плановете за модерна София влиза и удължаване на естествената пешеходна зона по Витошка. Тази обновена София включва и облекчителни режими за създаване на детски площадки върху зелени площи, както и велоалеи в кварталите.

Идеите определено са атрактивни и хващат окото. Само че наред с тях има сериозни проблеми, които са се скрили в кварталите. Като например какво да прави общината с наследството на социалистическа София. До няколко години голямо количество панелни блокове ще са негодни за живеене, защото срокът им на годност изтича и всичко в тях ще протече. Независимо от тази опасност, никой от общината не казва какво следва за собствениците на въпросните жилища, които не са собственици на земята под блоковете. Не е ясно тези собственици в други общински жилища ли ще бъдат настанени или ще трябва да живеят на палатки и по квартири. Специалистите казват, че за да се продължи живота на тези панелки, трябва политика и желание за помощ от страна на местната власт и държавата. Като например санирането да започне от най-застрашените блокове. В момента програмата, която се плаща от националния бюджет, включва тухлени сгради от по-нов тип строителство, което е пълен абсурд.

Създаването на регистър на блоковете, които имат проблеми в големите “квартални спални” като “Младост”, “Люлин”, “Дружба” и пр. е наистина добро начало, което може да покаже проблема. По признание на главния архитект пред “Икономист” до момента само 161 блока имат технически паспорти и им е направено обследване, защото са кандидатствали по програмата за енергийна ефективност. А какво става с другите жители на стотици блокове, които не са кандидатствали по програмата, защото сега управляващата “Атака” ги наплаши сериозно, че санирането е една голяма измама от страна на държавата с цел да ги ограби?

След като е очевидно, че Законът за етажната собственост не работи добре и хората не са убедени в ползите от общите събрания, най-естественото нещо е кметовете да ускорят работата по изготвяне на технически паспорти на сградите след като собствениците им не го правят. Този срок вече изтече през 2015 година и беше удължен до 2020 г. Дотогава я камилата, я камиларят за блоковете строени в края на 50-те години на миналия век. Ако общините се включат в обследването ще могат да задължат собствениците да си платят укрепването на сградите, където това е възможно и необходимо.

В интерес на истината не само наследството на социализма, а и законите от първите години на демокрацията също тежат на на Столична община. 27 години след промените общинарите разтръбиха, че е крайно време да се сложи край на връщането на ниви от поземлените комисии в урбанизираните теротории, които после СО да изкупува на цени 10 пъти над реалните, за да може да строи. Такива проблеми има не само в Младост, но и в кварталите “Малинова долина”, “Симеоново”, “Дружба”, “Обеля”.

Очевидно е, че каквито и визии за София да се правят, тяхната реализация минава през разрешаването на проблемите от нейното минало.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.