Защо войната трябва да бъде насаждана заедно с многото други страхове

 

Бойко Борисов: Готвя се за война.
Кубрат Пулев: Ако има война, ще дам живота си за България.
Акад. Георги Марков: Светът е на крачка от войната.
Тома Томов: Готови сме за нова война, която ще се води с ядрени оръжия.

Вече веднъж коментирах все по-честата употреба на думата „война“.
Тук ще започне да сработва обратната връзка – ние си говорим по начин, който съответства на това, което сме и което мислим, но постепенно започваме да мислим така и да ставаме такива, че да съответстваме на начина, по който говорим.
Първо, не разбирам защо към всички други обществени страхове трябва да се добавя насаждането на още един и то доста страшен страх.
Второ, публичното пространство все повече се превръща в премерване на собствените мазохизми и превръщането им в садизми спрямо обществото.
Трето, когато се говори нещо на глас от хора, способни да формират обществено мнение, то не е коректно и даже е подло да се пробутва личното мнение (често дрогирано със свръхдоза комплекси) като експертно, защото хората от такива личности очакват, че говорят експертно, информирано, със знание и с виждане поне два хода напред.
Четвърто, да не стане някой ден като с лъжливото овчарче – толкова пъти с лъжа и измама викало „Вълк!“, че когато наистина дошъл вълкът, никой вече не му вярвал.
Защото, както по друг повод казва мой приятел, овчарчетата у нас толкова често, така непрекъснато и тъй по навик лъжат, че когато някой ден все пак кажат някоя истина, тя вече ще звучи като елементарно съчинена, нелепо скроена, глупаво измислена лъжа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.