Защо са ни объркани министри?

Много съм объркана. Така новият образователен министър Анелия Клисарова  коментира скандала, който сътвори еднолично, обяснявайки, че романът „Тютюн” на Димитър Димов и стихотворенията на Ботев „Майце си” , и „Моята молитва” падат от учебната програма по предложение на работна група. Тя обеща, докато е министър, да не маха класици.

Изявленията на Клисарова кой отпада от учебниците и кой не, успяха да изкарат още хора на улицата, които имаха още един прекрасен повод да викат срещу кабинета „Орешарски”. Вместо да каже: Виновна съм, защото не съм наясно какво правя, министърката предпочете да се измъкне, като мимиходом сътвори още няколко гафа.
Първият е да обяви, че ще уволни експертите, които са я подвели. Какво значи подвели? Тя е началник и трябва да е наясно, че решението дали да приеме нещо, или да го отхвърли, си е само нейно. В чекмеджетата на министрите отлежават много проекторешения, които не са видели бял свят, защото политическото решение е било такова.
Вторият е, че обиди авторите на проекта,  който трябва да осъвремени учебната програма, като ги  определи за хора на ГЕРБ. Става дума за 450 специалисти, преподаватели по литература с преки впечатления от учебния процес. Всеки от тях е имал своите аргументи в посока на това кой текст да отпада, кой да остане, както и кой да влиза в учебниците. Тези предложения обаче стават документ, когато един министър каже, че такава е политическата воля. А Клисарова  почти го направи с уточтненението, че докуменът още не е окончателен. И експертите не могат да носят вината за нейното решение. Един генерал не може да губи битки и вината да се носи от войнците.
Разбираемо е Клисарова да не разбира от литература, защото тя е специалист по нуклеарна медицина. Но тя има двама заместници – Мукаддес Налбант, чието имe е забъркано с доклад на Комисията за защита от дискриминация, в който Левски е определен като закононарушител. Другият заместник е Атанаска Танева, която преподава философия. Би трябвало някоя от тях да е експерт, тъй като правителството бе обявено за експертно. И предварително да е наясно какво ще произведе в този момент едно такова сериозно изказване, каквото направи началничката им. Вместо това Налбант излезе да обяви, че не била запозната с документа, който бе обявен публично. И че харесва "Моята молитва", но нищо не каза за "Майце си".
Колкото до милиона, който е отпуснат за този доклад, той боде очите, но направо нищо в сравнение с парите, които се въртят в тази сфера и пропадат безнадежно в джобовете на близки хора и фирми на властта, която и да е тя. Справка – профуканите милиони  от фонд „Наука”. Повечето от тях "потънаха", където трябва, както по време на управлението на ГЕРБ, така и  по време на управлението на Тройната коалиция. И това е факт, установен от компетентните органи.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.