Защо ли правителството лудо препуска във всички посоки?

Грубият фал „Медарова“ налива вода в мелницата на широкия фронт, действащ под мотото „Анти-протестиращи от всички страни, съединявайте се!“.
Стратегическата грешка лица от протеста, начело с премиера да станат лице на правителството, вече прати протестиращите в нокдаун, те постоянно трябва едновременно да се оправдават, че правителството не е тяхно и да го подкрепят независимо, че то прави поредица от объркани първи стъпки, подобно на лорд Роналд, който „се метнал на коня си и препуснал лудо във всички посоки”.
Несправедливо е да се твърди, че правителството е на протеста, но вече е доста късно за китка, гафът е станал.
Как може, обаче, да бъде на протеста правителство, което е съставено от четири групи хора, само едната от които е от протестиращи, при това почти всички те без милиграм управленски опит.
Другите три групи са:
– отлични експерти, но абсолютно тесни специалисти, с недоказани засега умения да сглобят общата картина;
– проводници на бизнес-интереси, за които България е нещо като фирма, обезпечаваща добър процент на печалба;
– хора, съгласили се в последния момент, поради отказа на поканените преди тях…
Аз се надявам служебното правителство да успее, но за да стане това, според скромното ми лично мнение, то трябва да се ограничи само в кръга на конкретните си правомощия.
Служебното правителство е преходен мениджърски екип, който има задача да свърши няколко конкретни неща и нищо повече. Не бих им препоръчал да задълбават в плакатната идеологизация и не бих ги посъветвал да се превръщат в проводници на манипулиращи ги и натрапващи им своите назначения интереси.
Добре е премиерът, който е много интелигентен човек, да свали доволството от лицето си, че е сбъднал една от детските си политически мечти. В никакъв случай, макар че портретът му като министър-председател ще виси на стената в Министерския съвет за вечни времена (или поне докато все още я има България), той не бива да бърка служебното правителство с редовното правителство. Между тях, както казват в Одеса,има две големи разлики.
Така че – на работа министри, време е вече да започнете да вършите това, за което са ви назначили и нищо повече от него. Страната не може да чака. Имате малко неща за вършене, на ако ги свършите като хората, ефектът ще бъде голям.
Пък после ние ще му мислим. Ако изобщо лапнишараните могат да мислят – както ни подсказва една много добра като метафора снимка, на Човека, дето вместо да се подготвя за новия си стар пост, предпочита да лови риба и да демонстрира точно тези си умения с неподправено чувство на гордост…

Свързани публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.