Поредното дело срещу Цветанов тръгна при закрита врати

Софийският градски съд постанови режим на закрити врати за днешното си заседание по делото срещу Цветан Цветанов за незаконно използване на СРС. В началото на заседанието бе обяснено, че заради секретните материали по това дело представителите на медиите няма да бъдат допуснати в залата.

Свидетелски показания по това дело днес дадоха Петя Първанов, която бе министър на вътрешните работи в служебното правителство на Марин Райков и Калин Георгиев, който бе главен секретар на МВР по времето на Цветанов и Първанова. И двамата отказаха да коментират ред пред медиите процеса и казаното от тях пред съда с аргумента, че става дума за класифицирана информация.

Това е третото дело срещу бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов. Освен него, подсъдими са и трима бивши директори на СДОТО – Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров. Тримата са обвинени в това, че от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър “съзнателно е допуснал” тримата директори да извършат престъпление. Според прокуратурата от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.

Преди месец обаче делото не можа да тръгне, тъй като се оказа, че един от тримата бивши шефове на СДОТО е на хемодиализа.

й-вероятно делото е тръгнало, тъй като извиканите свидетели, излязоха от залата. Като свидетели се явиха бившия служебен министър на МВР Петя Първанов и бившият главен секретар Калин Георгиев, предава БГНЕС.

По другите две дела срещу Цветанов бяха произнесени една оправдателна и една осъдителна ефективна присъда. Бившият вътрешен министър бе оправдан по обвинението за присвояване във връзка със изплатените 12 заплати при пенсионирането на бившия шеф на РЗ БОП във Велико Търново и -вече в друго дело – осъден на 4 години лишаване от свобода, заради това, че на 6 пъти е отказал използването на СРС срещу същия бивш служител на МВР.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.