Заседанието на тристранката за бюджета се отлага за 1 октомври

След АМ "Хемус" премиерът Борисов прекрати още обществени поръчки за над 600 милиона лева

Провали се насроченото за днес заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което социалните партньори трябваше да обсъдят правителственото предложение за актуализация на бюджета. Представителите на работодателските и на синдикалните организации са мотивирали отказа си да участва в заседанието с необходимостта да се запознаят с проекта за актуализацията на бюджета, в който, както е известно, се предлага дефицитът да достигне 4% от БВП, както и взимането на нов дълг от 4,5 млрд. лева.
Още в петък работодателите и синдикатите поискаха достатъчно време да се запознаят с документа. С общо писмо организациите настояха да имат достатъчно време, за да обсъдят параметрите на актуализацията. Те настояха заседанието да е най-рано в сряда.

От правителствената пресслужба съобщиха, че НСТС ще разгледа проектите за изменение и допълнение на законите за държавния бюджет за 2014 г. и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса на заседание на 1 октомври, от 11.00 часа.

Идеята заседанието на НСТС да се проведе днес бе да се даде възможност на правителството да приема проекта за актуализация на бюджета на редовното си седмично заседание в сряда.

Тази сутрин, при участието си в предаване на БНТ министърът на труда и социалната политика Йордан Христоксов прогнозира, че днес надали ще има заседание на НСТС.

Междувременно пред БНР експерти и представители на работодателската конфедерация изразиха категоричната си позиция, че не е работа на служебното правителство да подготвя актуализация на бюджета, още повече с такива параметри. На същото мнение са и представителите на редица политически партии.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.