Заразено с антракс месо има в 30 обекта в областите Варна и Добрич

Въпреки мерките на здравните власти стана ясно, че заразено с антракс месо и месни продукти са попаднали в 30 търговски обекта във Варна и областта, както и в Добрич и Бяла, съобщи “Фокус”. Месото се е търгувало в хранителни магазини и обекти за бърза закуска. По случая има четирима задържани за 24 часа. Случаят е докладван на Окръжна прокуратура Варна.

Транжорната ЕТ „Дари”, в която е била разфасована кравата, болна от антракс, е затворена. Всичко, което е произведено в периода 8 -22 юли се иззема от търговската мрежа. Разпространените животински продукти са с търговска марка ЕТ „Дари”. Продуктите са основно кебапчета, кюфтета, сасленки. По-късно днес ще бъде обявено в кои и какви обекти е разпространено месото. За разлепянето на информационните табели в помощ на гражданите ще отговарят органите на полицията, Българска агенция за безопасност на храните и регионалните здравни инспекции. Обектите ще бъдат затворени докато се направи пълна дезинфекция, след което отново ще бъдат отворени.

За справяне със ситуацията във Варна областният управител Стоян Пасев свика извънредно заседание на кризисния щаб. По време на заседанието стана ясно, че са осигурени допълнителни легла в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св.Марина” във Варна в случай на необходимост и повишена заболеваемост от антракс. Както и, че в обществените кухни е наредено да бъде спряно приготвянето на храна с телешко месо. Това се отнася до всички детски заведения и социални кухни – обекти, в които общината е ангажирана с осигуряването на храната. Там храната ще се приготвя само с пилешко месо. Цветомир Петров, заместник-областен управител във Варна, който участва в извънредното заседание на кризисния щаб обясни, че има опасност от вторично заразяване с антракс във Варна, след като взетите проби от транжорна ЕТ „Дари” Пламен Илиев са положителни.

Както вече бе съобщено, 53-годишен мъж от Варненско почина след заразяване с антракс на 17 юли. До сега няма хора, които да имат оплаквания, наподобяващи симптомите на болестта. Към момента иззетото месо със съмнения за зараза е около 150 килограма. Една част от месото е изконсумирано от близки на починалия мъж от село Млада гвардия. До момента пробите на всички установени лица, консумирали от заразеното месо, са отрицателни.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.