Заради изборите Народното събрание няма да заседава от 14 до 23 октомври

Парламентът си даде месец ваканция заради изборите

Българският парламент няма да провежда пленарни заседания за времето от 14 до 23 октомври 2015 година, а до 25 октомври депутатите няма да използват служебен транспорт от Народното събрание. Времето за провеждане на редовни пленарни заседания в периода от 16 септември до 9 октомври включително, се удължава до 16.00 часа.

Това е записано в приетото днес решение на Народното събрание във връзка с насрочените за 25 октомври местни избори и национален референдум. Предложението за това решение бе направено в началото на днешното пленарно заседание от председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

“След седмица стартира предизборната кампания за местни избори, които ще се проведат едновременно с национален референдум, съгласно предложението на президента и решението на Народното събрание. Винаги в подобна ситуация пред Народното събрание възниква въпросът как да бъде организирана неговата работа така, че да не се спъва законодателния процес и дейностите, които гласува парламента. От друга страна винаги по време на предизборни кампании при работещ парламент, парламентарно представените партии сме упреквани, че поставяме в неудобно положение останалите субекти, тъй като от тази трибуна е възможно камерите и микрофоните да се използват за предизборна агитация”, коментира ситуацията Цецка Цачева. Тя съобщи, че са предвидени и извънредни пленарни заседания на Народното събрание, които ще се състоят 29 и 16 октомври, като за тяхното провеждане ще се приеме отделно решение.

По време на дебатите по предложението за промяна в заседанията на Народното събрание независимият депутат Велизар Енчев поиска народните представители да не получават възнаграждение в дните, в които няма да работят заради предизборната кампания, но предложението му не беше подложено на гласуване.

От БСП предложиха депутатите да не заседават само за периода от 21 до 23 октомври, като се аргументираха с вътрешнополитическата и външнополитическата обстановка, но предложението им беше отхвърлено, след като Цецка Цачева изтъкна, че с предложението си е спазила традицията и практиката на Народното събрание и припомни, че за евровота през 2014 г. също са били отменени пленарни заседания – от 14 до 23 май.

“При необходимост във всеки един момент ще свикам извънредно заседание”, увери Цачева.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.