Заради ебола Сиера Леоне затвори границите си с Либерия и Гвинея

Поделения на армията на Сиера Леоне затвориха границите на страната със съседните Гвинея и Либерия, за да ограничат разпространението на епидемията на ебола в региона, предаде ИТАР-ТАСС. Междувременно в Сиера Леоне пристигна първата група медицински експерти от Куба, които ще помагат на местните здравни власти в овладяването на епидемията.

Вчера бяха огласени доклади на здравни институти от САЩ, в които се твърди, че ако епидемията не бъде овладяна, то в началото на следващата година броят на заразените в Западна Африка може да достигне един милион. В своя по-краткосрочна прогноза СЗО изтъкна, че още в началото на ноември болните от хеморагична треска в региона могат да достигнат 20 000, а смъртоността сред заболелите за момента е близо 71 на сто.

Информационните агенции съобщиха, че в две европейски държави са хоспитализарини болни със симптомите на смъртоносната хеморагична треска.

Гражданин на Гвинея с подозрения за ебола е бил приет в болница в швейцарския град Лозана днес.
“Симптомите на мъжа са сходни с тези, които се появяват при наличие на ебола”, поясниха от здравните служби на страната, цитирани от РИА “Новости”.
В Испания, в болница на остров Менорка е приета пациентка със симптоми на хеморагична треска, предаде агенция EFE. Жената неотдавна е пристигнала от Африка. В течение на половин година тя е живяла в Югоизточен Сенегал, недалеч от границата с Гвинея. В момента пациентката се намира в болница „Матеу Орфила” в изолация от останалите пациенти. Правят се всички необходими анализи, които ще бъдат изпратени в изследователския център на болница „Карлос III”, специализиран във вирусните заболявания.
В най-близко време жената ще бъде транспортирана с медицински самолет до болница „Сон Еспасес” в Палма де Майорка, където ще продължи лечението. В Испания вече няколко пъти са хоспитализирани испански граждани с подозрението за заразяване с вируса Ебола, но нито един от случаите не се потвърди. Тази нощ от Сиера Леоне трябва да пристигне със специален полет на военновъздушните сили на Испания испански свещеник, заразил се с вируса Ебола. Мануел Гарсия Виехо е работил в болница „Сан Хуан де Дьос”, разположена в западната част на Сиера Леоне, в която се лекуват заразени със смъртоносния вирус. Виехо ще премине лечение в болница „Карлос III”. Там испанските лекари опитаха да спасят свещеника Мигел Пахарес, който се зарази с вируса Ебола в Либерия. Въпреки техните усилия, болният почина на 12 август. Той стана първият европеец, починал от вируса, припомня “Фокус”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.