Запорираха имуществото на кмета и главния архитект на Несебър

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) запорира имущество на стойност 1 840 650 лв. на кмета на общ. Несебър Николай Димитров и имущество на стойност 874 905 лв. на главния архитект на общината Валентин Димов.това се казва в съобщение на КОНПИ.

Проверката срещу Димитров е започнала, след получено уведомление, че той е привлечен като обвиняем по чл. 282, ал. 2 от НК във връзка с ал. 1 за неизпълнение на служебните си задължения. Анализът на доходите и имуществото на Димов от инспекторите на КОНПИ след уведомление от февруари 2013 г., че той е привлечен към наказателна отговорност по чл. 282, ал. 2 НК. Двамата са подсъдими по дело, станало популярно като „Дюнигейт“.

По искане на комисията, Бургаският окръжен съд е допуснал обезпечение на пет жилищни имота, три от които в Несебър, шест ниви в землищата на различни селища, дружествени дялове, банкови сметки и автомобил Мерцедес на обща стойност 1 840 650 лв., собственост на кмета Николай Димитров и членове на неговото семейство.

Бургаският окръжен съд е допуснал и обезпечение на 11 имота на територията на общините Поморие и Несебър, сред които двуетажна къща в Поморие и недовършена сграда в Несебър, лек и товарен автомобил, дружествени дялове и банкови сметки на обща стойност 874 905 лв, собственост на главния архитект на Несебър Валентин Димов и членове на семейството му.

Цената на бъдещият иск срещу Димитров е 1 924 411 лв., а срещу Валентин Димов – 1 111 784 лв.

Според разпоредбите на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, в тримесечен срок КОНПИ трябва да внесе в съда искове за отнемане на имуществото на Николай Димитров и на имуществото на Валентин Димов.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.