Започва учебната година за 757 969 ученици и 68 891 учители

Новата учебна година започва с традиционните тържества за първия учебен ден във всичките 2564 училища. Училищният звънец носи особен трепет за 64 841 първокласници и техните родители и учители. Осигурени са и безплатните учебници от първи до седми клас в училищата. Общо учениците от първи до XII клас са 757 969.

“Първият учебен ден е сакрален по своя смисъл. Думи като книга, слово, просвета изпълват умовете на децата, които след години имат възможност да реализират мечтите си”, се изтъква в поздравлението на министъра на образованието проф. Тодор Танев до всички ученици и учители. Проф. Танев изтъква, че днес е повече от важно да се противопоставим на невежеството, а от хората, поели кръста на нелеката професия учител, зависи кога ще разцъфти душата на просветения ум.

“Да си учител във времена като днешните е избор на силните характери с мисия, осеяна с препятствия. Нашите учители са нашите съвременни апостоли на просвещението. Отдадени на едничката мисъл – да продължат родовата любов към науката и знанието. Тъмнината на неграмотността е най-опасното лековерие, в което можем да изпаднем. Ето това е причината апостолите на светлината да влизат всекидневно в класните стаи”, подчертава в приветствието си просветният министър.

На добър час, скъпи ученици, учители и родители!

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.