Цацаров: Започва пълна проверка на висящите дела за корупция

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил пълна проверка на всички висящи дела за корупция във всички окръжни прокуратури, стана ясно от негово изявление преди днешното редовно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). По думите на главния прокурор, било установено, че има дела, които са образувани и касаят “доста крупни фигури от местен мащаб – кметове на общини, особено морски”.
“Има и сигнали на ДАНС, които се отнасят до корупционно престъпление и които в определени прокуратури са престояли без каквото и да е движение, без да има назначена формална проверка от порядъка на три до седем месеца”, каза днес Цацаров, цитиран от „Правен свят” и „Фокус”. Според него това се дължи на бездействие от страна не само на прокуратурата, но и на други органи.
Главният прокурор коментира и изявленията на хора като Бисер Миланов и ЙорданБонев от последните дни.
„Напоследък зачестиха всички групи сигнали пратени от съответни парламентарни комисии. Сега – единият ден кой какво казал, кой на кого платил, за да организира граждански протести, а на следващия ден – друг му е платил, това, в един момент, ако излезе вярно, ще излезе, че протестът и контрапротестът са с едни и същи участници и финансирани от едни и същи лица”, каза главният прокурор. Според него изявите на Миланов и на Бонев в средствата за масова информация и особено пред парламентарни комисии, едва ли би трябвало да бъдат предмет на работа на прокуратурата, освен ако не съдържат данни за престъпление.

Разследването по повод използваните от правителството на ГЕРБ военни машини като въздушни таксите ще приключи много скоро и резултатът ще е съвсем сходен с този за “Авиоотряд 28”, каза още главният прокурор Сотир Цацаров. Както е известно, на 1 април Софийската градска прокуратура даде на съд бившия шеф на правителствения авиоотряд Пенчо Пенчев, който е обвинен в длъжностно престъпление.

По думите на главния прокурор делото в Софийската военна прокуратура, което на този етап се води срещу длъжностни лица от състава на Министерството на отбраната и Българската армия, ще приключи с обвинителен акт. Това дело е за 51 полета с военни самолети и хеликоптери, използвани в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили.

“Работи се по линия не само по това кой е нарушавал действащите регламенти, а и кой е изисквал извършването на тези нарушения. За да използваш такси и да не го платиш, първо трябва да го поръчаш, то няма да дойде само”, обясни главният прокурор. И добави, че в хода на досъдебното производство ще се преценяват действията и на Бойко Борисов.
От наскоро обявен доклад на Сметната палата стана ясно, че някои от екзотичните полети на ГЕРБ са били подписвани лично от тогавашния премиер Борисов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.