Започна военното учение “Славянско братство”

Активната фаза на съвместните антитеростични учения „Славянско братство – 2017“ с участието на руски, беларуски и сръбски военни ще се проведе на полигона Бресткий, предава БГНЕС. Това е съобщил зам.-ръководителят на маневрите от руска страна полковник Алексей Сгибнев.
„Ученията ще се проведат в две фази. Първата предвижда синхронизиране на действията на многонационалната батальонна тактическа група, съставена от подразделения на трите страни-участнички, за изпълнението на контратерористични задачи. Тази фаза ще продължи от 6 до 11 юни. Втората активна фаза е практическото изпълнение на контратерористичните задачи в състава на многонационалната батальонна тактическа група. Тя ще продължи от 12 до 14 юни“, каза той. Сгибнев уточни, че активната фаза на маневрите включва придвижване на групата до посочения район с преодоляване на водни прегради и десант от самолети Ил-76, установяване на контрол над района за провеждане на контратеростичните мерки, освобождаване на заловените от терористите обекти и заложници в тях, унищожаване на терористите и евакуация на ранените. „Всички без изключения контратерористични мероприятия на руските и сръбските военни ще се провеждат в неизвестна местност“, подчерта Сгибнев.
В ученията „Славянско братство – 2017“ участват над 300 военни от елитната Псковска десантно-щурмова дивизия, над 400 военни от 38 десантно-щурмова бригада на Силите за специални операции на Беларус и 50 военни от специалната бригада на Сърбия. Задействани са също така военно-транспортни самолети на руските военно-космически сили, самолети и вертолети на ВВС на Беларус.

Междувременно президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на интервю с американския кинорежисьор Оливър Стоун, че открит и мащабен въоръжен конфликт между Русия и САЩ няма да остави жив никого, предаде ТАСС.
„Смятам, че никой няма да преживее такъв конфликт“, заяви руският президент, отговаряйки на въпрос дали САЩ ще спечелят, ако противостоенето между Москва и Вашингтон премине през „гореща“ фаза. Освен това Стоун се поинтересува дали избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще даде надежда за изменяне към по-добро на руско-американските отношения. „Надежда винаги има“, посочи Путин.

„Вече няма Източен блок, няма и Съветски съюз. Защо тогава НАТО съществува? Струва ми се, че, за да оправдае своето съществуване, НАТО се нуждае от външен враг. Има постоянно търсене на външен враг или каквито и да е провокации, за да се нарече някой противник“, заяви Владимир Путин по време на интервюто.
Документалният филм „Интервюто на Путин“ ще бъде излъчено в периода между 12 и 15 юни в ефир в американските медии.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.