Започна посещението на вицепрезидента Попова в Япония

Със среща с председателя на Камарата на съветниците в Парламента на Япония Масааки Ямадзаки започна посещението на вицепрезидента Маргарита Попова в азиатската държава. Образованието, науката и културата бяха откроени като най-успешните и перспективни сфери на сътрудничеството между двете страни, съобщиха от прессекретариата на “Дондуков” 2.

Маргарита Попова и Масааки Ямадзаки подчертаха необходимостта от разширяване на бизнес контактите между България и Япония. „Имаме интерес от инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници“, каза Масааки Ямадзаки по време на срещата. От своя страна, вицепрезидентът Попова изрази увереност, че отношенията между Европейския съюз и Япония ще продължат да се развиват във възходяща посока.

Българският вицепрезидент и председателят на Камарата на съветниците направиха преглед на двустранните отношения на равнище парламентарни групи за приятелство и сътрудничество. Маргарита Попова потвърди отправената вече покана към Масааки Ямадзаки да посети България в удобно за него време.

В контекста на 55-та годишнина от възобновяването на дипломатическите отношения между България и Япония двустранните контакти бяха определи като пълноценни и задълбочени. „България винаги е била приятел на Япония и няма да забравим помощта, която ни оказахте след опустошителното бедствие от 2011 година“, каза още председателят на Камарата на съветниците в Японския парламент.

Масааки Ямадзаки изрази съжаление, че най-известният български сумо борец Калоян Махлянов-Котоошу е прекратил спортната си кариера, но пожела успех на неговия сънародник Данаил Иванов-Аоияма във финалния ден на Майския турнир по сумо.

Маргарита Попова поздрави своя домакин с избора на Токио за столица на Летните олимпийски игри през 2020 г. „Сигурна съм, че подготовката за това спортно събитие ще бъде отлична, защото ще бъде резултат от традиционната вътрешна хармония в японското общество“, допълни още българският вицепрезидент.

В знак на уважение към българския си гост Масааки Ямадзаки покани вицепрезидента Маргарита Попова да заеме неговото председателско място в заседателната зала на Горната камара на Парламента, след което представи работата на институцията.

На 23 май вицепрезидентът Маргарита Попова ще разговаря с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе и с генералния директор на Японско-българската асоциация за приятелство и културни връзки Акико Игая. В университета „Мейджи“ в Токио вицепрезидентът ще изнесе лекция на тема „Двустранните отношения между България и Япония – история, настояще и бъдеще“.

Снимка: Прессекретариат

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.