Записите на “двете каки” са правени в дома на Ченалова

Записите на "двете каки" са правени в дома на Ченалова
Записите на "двете каки" са правени в дома на Ченалова

Записът на публикуваните в последните седмици скандални за съдебната система разговори между бившата председателка на СГС Владимира Янева и уволнената вчера от ВСС нейна колежка съдия Румяна Ченалова са правени в дома на Ченалова – точно както предположи преди време главният прокурор Сотир Цацаров. Това съобщи пред bTv адвокатът на Янева и бивш министър на правосъдието Антон Станков.

Записът е правен в дома на Румяна Ченалова, а дали тя е водила записа, не мога да кажа, заяви Станков. Той бе категоричен, че записът е незаконен, т.е. не е направен с разрешени от съд СРС и подчерта, че Владимира Янева не е инициатор на публикуваните записи. По думите на Станков Янева не отрича нито един разговор, но според нея записите са манипулирани. Той дори цитира нейния коментар: Не може такъв монолог да има от моя страна.

Адвокат Антон Станков разкри, че подсъдимите в момента по различни дела Ченалова и Янева са били близки семейни приятелки до февруари тази година, когато започват служебните им проблеми.

В такива случаи приятелствата минават на проверка. Това приятелство не е издържало проверката, двете не поддържат контакт от февруари, каза адвокат Антон Станков. И обясни споменаването, че тъй като е била председател на СГС Янева многократно е контактувала – и по телефон, и лично, с широк спектър лица на отговорни държавни позиции, някои от които се споменават в разговорите й с Ченалова. Според Станков, ако има политически мотиви зад действията срещу Румяна Ченалова, целта на нейната атака е Висшият съдебен съвет да бъде сменен като състав.

В четвъртък ВСС уволни дисциплинарно Румяна Ченалова, като тя не се яви на заседанието на съдебните кадровици. Същевременно ВСС образува и дисциплинарно производство срещу бившата шефка на СГС Владимира Янева за скандала “Червей”. Решението си съветът взе след окончателното произнасяне на ВАС, който заяви, че кадровиците е следвало да образуват дисциплинарка срещу бившата шефка на градския съд – нещо, което бе искано от министър Христо Иванов на два пъти и на два пъти му бе отказвано от ВСС, докато се стигна до решението на ВАС.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов отказа да коментира публикуваните разговори между Янева и Ченалова с думите: “Какво да коментирам – две каки си говорят” (Според някои медии Борисов е казал: “две свраки си говорят”).

Името на премиера се споменава в разпространените записи. В един от тях Янева казва на Ченалова, че Борисов бил разпоредил на Цацаров да я опраска, което тя научила от главния прокурор при лична среща с нея.

Главният прокурор Сотир Цацаров категорично отрече да му е оказван какъвто и да било натиск от страна на Бойко Борисов за каквото и да е.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.